Vijesti

PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH U MOSTARU LIŠEN SLOBODE OSUMNJIČENI ZA RATNI ZLOČIN

15.10.2014. 15:26

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski službenici SIPA, na području Mostara, rano jutros lišili su slobode osumnjičenog:

PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH U MOSTARU LIŠEN SLOBODE OSUMNJIČENI ZA RATNI ZLOČIN

- Demirović Ibrahima, zvanog „Hećim“, rođenog 27.02.1955. godine u Mostaru, državljanina BiH.

Osumnjičeni je pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičen je da je za vrijeme rata i oružanog sukoba između Armije R BiH i HVO-a, tokom 1993. godine, kao pripadnik Armije BiH, u svojstvu komandanta 47. brdske brigade, na području mjesta Potoci, postupao suprotno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata.

On je osumnjičen da je u periodu od mjeseca jula do mjeseca novembra 1993. godine, naoružan i u vojnoj uniformi, dolazio do objekta škole u Potocima, gdje se nalazio veći broj nezakonito zatvorenih civila hrvatske nacionalnosti, među kojima žena, djece i staraca.

On se tereti da je iz tog objekta u više navrata odvodio oštećenu „B“ u kuće u blizini, gdje je nad oštećenom uz prijetnje u više navrata izvršio silovanje, prijeteći joj da će, u slučaju opiranja, pustiti da je siluje veći broj vojnika.

Demirović Ibrahim je pod istragom i osumnjičen je da je počinio krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz člana 173. KZ BiH.

Osumnjičeni će tokom dana biti predat postupajućem tužiocu koji će nakon ispitivanja osumnjičenog donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora.

Istraga u ovom predmetu se nastavlja u pravcu podizanja optužnice.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba