Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA RATNI ZLOČIN U TUZLI

10.10.2014. 15:47

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA RATNI ZLOČIN U TUZLI

- Salkić Muradifa zv. „Mure“, rođenog 03.10.1957. godine, u mjestu Gornja Tuzla, općina Tuzla, gdje je i nastanjen, ranije osuđivanog, državljanina BiH.

Optuženi se tereti da je za vrijeme oružanog sukoba u BiH, kao pripadnik ARBiH, VP 5462 Tuzla u Kozlovcu, postupao suprotno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba tokom rata od 12. augusta 1949. godine i Dopunskog protokola I uz Ženevsku konvenciju o zaštiti žrtava u sukobima koja zabranjuje nasilje nad životom, zdravljem ili fizičkim ili mentalnim blagostanjem ljudi, a naročito nečovječno postupanje te mučenje svake vrste civilnog stanovništva, učinjenim u namjeri nanošenja velike patnje ili ozbiljne fizičke ili psihičke povrede ili narušenja zdravlja.

U optužnici se navodi da je optuženi Salkić, dana 4. juna 1992. godine oko 20:00 sati, nakon što je civil srpske nacionalnosti koji se kretao svojim motornim vozilom iz pravca Mramora, općina Tuzla, zaustavljen i nezakonito lišen slobode od strane četiri naoružana lica, te odvezen u Kozlovac, gdje je vezan, nečovječno postupao prema civilu na način da ga je tukao, mučio i zlostavljao, zasijecao nožem po tijelu, te prijetio da će ga zaklati, što je kod žrtve izazvalo nanošenje teške fizičke povrede i duševne ozljede.

Optuženi se tereti da je za vrijeme oružanog sukoba u BiH, kršeći pravila međunarodnog humanitarnog prava, namjerno nanio oštećenom snažnu fizičku i duševnu bol, mučio ga i nečovječno postupao prema njemu, čime je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. stav 1. Krivičnog zakona SFRJ.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba