Вијести

НАПОРИ ТУЖИЛАШТВА БиХ У БОРБИ ПРОТИВ ОРГАНИЗОВАНОГ КРИМИНАЛА И ЈАЧАЊУ РЕГИОНАЛНЕ САРАДЊЕ ПОЗИТИВНО ТРЕТИРАНИ У ИЗВЈЕШТАЈУ ЕВРОПСКЕ КОМИСИЈЕ

08.10.2014. 15:15

Тужилаштво БиХ изражава задовољство што су у Извјештају Европске комисије за 2014. годину као позитивни помаци наведене активности Тужилаштва БиХ и удружене акције у борби против организованог криминала, корупције, прања новца и других кривичних дјела, као и уопштено борба против организованог криминала у региону.

НАПОРИ ТУЖИЛАШТВА БиХ У БОРБИ ПРОТИВ ОРГАНИЗОВАНОГ КРИМИНАЛА И ЈАЧАЊУ РЕГИОНАЛНЕ САРАДЊЕ ПОЗИТИВНО ТРЕТИРАНИ У ИЗВЈЕШТАЈУ ЕВРОПСКЕ КОМИСИЈЕ

У извјештају се такође наводи да су одређени помаци остварени и формирањем заједничких тимова Тужилаштва БиХ и УИО за борбу против пореских утаја.

Такође, радује нас што су препознати наши напори у борби против међународног кријумчарења опојних дрога, прања новца, тероризма и других тешких кривичних дјела, као и наводи да је БиХ постала партнер у реализацији међународних споразума и раду асоцијација за сарадњу правосудних и полицијских агенција.

Тужилаштво БиХ свјесно је да је број предмета за ратне злочине још увијек јако велики, те да је потребна јача подршка институција власти правосуђу, као и да на резултате рада правосуђа у БиХ утиче и чињеница да је због недостатка средстава у БиХ још увијек непопуњено 13% потребних капацитета у правосуђу.

Изузетно смо поносни што је у Извјештају истакнута значајна регионална сарадња тужилаштава, у чијем развоју значајну улогу има Тужилаштво БиХ, као и споразуми између тужилаштава земаља региона - БиХ, Србије, Хрватске и Црне Горе, који су већ дали одређене резултате и помоћи ће у ефикаснијем процесуирању предмета ратних злочина.

Такође, битно је истаћи да ће Тужилаштво БиХ у наредном периоду посветити пажњу процесуирању што већег броја предмета ратних злочина силовања и сексуалног злостављања, а у протеклих неколико мјесеци већ су подигнуте оптужнице у неколико предмета који се односе на ова кривична дјела.

Тужилаштво БиХ је у више наврата истицало да рад на предметима ратних злочина у великој мјери зависи од буџетских средстава и попуњености кадровских капацитета и изузетно смо задовољни што је та повезаност препозната у информацији Европске комисије.

Такође, Тужилаштво БиХ изражава задовољство што су у Извјештају препознате важности процеса независног избора судија и тужилаца и рада ВСТС БиХ, јер Тужилаштво БиХ увијек истиче став да овај процес треба бити изван политичких утицаја.

ИЗВЈЕШТАЈ


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba