Vijesti

TRI UPOSLENIKA UNO BiH OPTUŽENA ZA ZLOUPORABU SLUŽBENOG POLOŽAJA I NESAVJESTAN RAD U SLUŽBI. PROUZROČENA ŠTETA OD SKORO 800 000 KM

26.09.2014. 15:01

Tužitelj Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv:

TRI UPOSLENIKA UNO BiH OPTUŽENA ZA ZLOUPORABU SLUŽBENOG POLOŽAJA I NESAVJESTAN RAD U SLUŽBI. PROUZROČENA ŠTETA OD SKORO 800 000 KM

1. Haračić Ćamila, rođenog 12.12.1958. godine u Tuzli, uposlenik UNO BiH, RC Tuzla,

2. Bubalović Kate, rođene 20.05.1958. godine u Gradačcu, uposlenica UNO BiH, RC Tuzla,

3. Žugić Dragice, rođene 30.05.1962. godine u Zvorniku, uposlenica UNO BiH, RC Tuzla.

Optuženi se terete da su, u svojstvu uposlenika i službenih osoba UNO BiH, u Regionalnom središtu Tuzla, u Skupini za reviziju i kontrolu Sektora za poreze, iskorištavanjem službenih ovlasti i svjesnim kršenjem zakona i propisa, prigodom kontrole Zdravstvene ustanove-Specijalna bolnica Centar za srce BiH u Tuzli, izvršli protuzakonit obračun neizravnih poreza i omogućili protuzakonit povrat PDV-a u iznosu od oko 794 000 KM, na koje Centar za srce BiH nije imao pravo, jer u razdoblju na koje se razračun odnosi nije ni bio u sustavu PDV obveznika.

Na navedeni način, ovoj ustanovi omogućena je protuzakonita imovinska korist u navedenom iznosu, za koju je oštećen proračun i svi građani Bosne i Hercegovine.

Optuženi Haračić Ćamil tereti se da je počinio kazneno djelo zlouporabe položaja ili ovlasti iz članka 220. stavak 3. KZ BiH, a optužene Bubalović Kata i Žugić Dragica kazneno djelo nesavjestan rad u službi iz članka 224. stavak 2. KZ BiH.

Uz optužnicu, Tužiteljstvo BiH predlaže ispitivanje 13 svjedoka i vještaka, a priloženo je i više od 50 dokaznih materijala kojima će se dokazivati krivnja optuženih.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba