Вијести

ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ СЕ САСТАО СА ПРЕДСТАВНИЦИМА ПОКРЕТА МАЈКИ ЕНКЛАВА СРЕБРЕНИЦА И ЖЕПА

25.09.2014. 12:09

Централне теме састанка односиле су се на убрзање рада на предметима за ратне злочине и убрзање ексхумација и идентификација несталих лица.

ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ СЕ САСТАО СА ПРЕДСТАВНИЦИМА ПОКРЕТА МАЈКИ ЕНКЛАВА СРЕБРЕНИЦА И ЖЕПА

Главни тужилац Тужилаштва БиХ, Горан Салиховић, састао се са представницима Покрета мајки енклава Сребреница и Жепа.

На састанку су представнице породица жртава ратних злочина тражиле да се убрзају процесуирања предмета ратних злочина, као и процеси ексхумација и идентификација жртава ратних злочина.

Главни тужилац је упознао представнике породица жртава да Тужилаштво БиХ улаже максималне напоре у убрзању рада на предмета ратних злочина у свим крајевима Босне и Херцеговине.

Интензивирање активности довело је до резултата да је за само 8 мјесеци ове године подигнуто 29 оптужница против 59 лица оптужених за ратне злочине, што је најбољи резултат у историји институције, те да се очекује да ће до краја године бити подигнуто више од 50 оптужница за ратне злочине - истакао је главни тужилац.

У вези са процесима ексхумација, истакао је да Тужилаштво БиХ стално апелује на све институције у БиХ, као и међународне организације укључене у овај процес, да дају максималну подршку и ресурсе да се овај процес убрза. Такође, истакао је да су недавно добијене сателитске снимке могућих локација масовних гробница, од којих се неке налазе и у Подрињу, те да ће се у наредном периоду приступити истраживању ових локација.

Представници жртава истакли су подршку у раду Тужилаштва БиХ на предметима ратних злочина, као и подршку сарадњи која се на основу Протокола о сарадњи остварује са Тужилаштвом за ратне злочине Србије.

Тужилаштво БиХ одржава добре и партнерске односе са представницима популације жртава ратних злочина из свих народа и свих крајева БиХ, јер Тужилаштво БиХ и породице жртава имају исти циљ - откривање и процесуирање починилаца ратних злочина и доношење правде за жртве.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba