Vijesti

GLAVNI TUŽITELJ SE SASTAO SA PREDSTAVNICIMA POKRETA MAJKI ENKLAVA SREBRENICA I ŽEPA

25.09.2014. 12:09

Središnje teme sastanka odnosile su se na ubrzanje rada na predmetima za ratne zločine i ubrzanje ekshumacija i identifikacija nestalih osoba.

GLAVNI TUŽITELJ SE SASTAO SA PREDSTAVNICIMA POKRETA MAJKI ENKLAVA SREBRENICA I ŽEPA

Glavni tužitelj Tužiteljstva BiH, Goran Salihović, sastao se sa predstavnicima Pokreta majki enklava Srebrenica i Žepa.

Na sastanku su predstavnice obitelji žrtava ratnih zločina tražile da se ubrzaju procesuiranja predmeta ratnih zločina, kao i procesi ekshumacija i identifikacija žrtava ratnih zločina.

Glavni tužitelj je upoznao predstavnike obitelji žrtava da Tužiteljstvo BiH ulaže maksimalne napore u ubrzanju rada na predmeta ratnih zločina u svim krajevima Bosne i Hercegovine.

Intenziviranje aktivnosti dovelo je do rezultata da je za samo 8 mjeseci ove godine podignuto 29 optužnica protiv 59 osoba optuženih za ratne zločine, što je najbolji rezultat u povijesti institucije, te da se očekuje da će do konca godine biti podignuto više od 50 optužnica za ratne zločine - istakao je glavni tužitelj.

U svezi sa procesima ekshumacija, istakao je da Tužiteljstvo BiH stalno apelira na sve institucije u BiH, kao i međunarodne organizacije uključene u ovaj proces, da daju maksimalnu potporu i resurse da se ovaj proces ubrza. Također, istakao je da su nedavno dobijene satelitske snimke mogućih lokacija masovnih grobnica, od kojih se neke nalaze i u Podrinju, te da će se u narednom razdoblju pristupiti istraživanju ovih lokacija.

Predstavnici žrtava istakli su potporu u radu Tužiteljstva BiH na predmetima ratnih zločina, kao i potporu suradnji koja se na temelju Protokola o suradnji ostvaruje sa Tužilaštvom za ratne zločine Srbije.

Tužiteljstvo BiH održava dobre i partnerske odnose sa predstavnicima populacije žrtava ratnih zločina iz svih naroda i svih krajeva BiH, jer Tužiteljstvo BiH i obitelji žrtava imaju isti cilj - otkrivanje i procesuiranje počinitelja ratnih zločina i donošenje pravde za žrtve.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba