Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA RATNE ZLOČINE U ZAVIDOVIĆIMA

12.09.2014. 14:54

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv:

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA RATNE ZLOČINE U ZAVIDOVIĆIMA

- Mitrović Novaka, rođenog 01.01.1952. godine u Prištini, nastanjenog u Brčko Distriktu BiH, državljanin BiH, i

- Glogovac Dragana, rođenog 07.03.1959. godine u Bijeljini, gdje je i nastanjen, državljanina BiH.

Optuženi se terete da su za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, kao pripadnici VRS, i to optuženi Mitrović Novak kao pripadnik Druge ozrenske lake pješadijske brigade VRS i Glogovac Dragan kao pripadnik odjeljenja vojne policije “Kamenica” koje je formirano u sastavu 9. bataljona Vojne policije Operativne grupe “Doboj” 1. krajiškog korpusa VRS, postupali protivno pravilima međunarodnog humanitarnog prava te Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata i Ženevske konvencije o postupanju sa ratnim zarobljenicima.

U optužnici se navodi da je optuženi Mitrović, obnašajući dužnost čuvara u zatočeničkom objektu lovački dom „Franjo Herljević“ u selu Kamenica, općina Zavidovići, zajedno sa ostalim pripadnicima Vojske Republike Srpske držao protuzakonito zatočene civile bošnjačke nacionalnosti iz općina Zenica, Zavidovići i Žepče od konca lipnja 1992. godine do konca kolovoza 1992. godine.

Nadalje se navodi da su Mitrović Novak, te u više navrata i Glogovac Dragan zajedno sa drugim vojnicima Vojske Republike Srpske, u objektu lovački dom „Franjo Herljević“ u selu Kamenica, općina Zavidovići, u kojoj su prostoriji bili zatočeni ratni zarobljenici i civili, svakog dana za vrijeme trajanja njihovog zatočenja prema zatočenicima nečovječno postupali i namjerno nanosili tešku tjelesnu i psihičku bol i patnju, kako bi se isti zastrašivali i diskriminirali po nacionalnoj osnovi.

Između ostalog, optuženi se terete da su u više navrata tukli zatočenike rukama i raznim predmetima, nanosili im povrede i lomove kostiju, prijetili im smrću, sudjelovali u mučenju, premlaćivanju, zlostavljanju i zastrašivanju zatočenika koji su mučeni na ponižavajuće načine, tjerani da se međusobno tuku, bili izvođeni na fingirana strijeljanja, te bili podvrgnuti drugim postupcima i radnjama uz vrijeđanje njihovog ljudskog dostojanstva.

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz članka 142. i kazneno djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz članka 144. Kaznenog zakona Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba