Вијести

АКТИВНОСТИ ТУЖИЛАШТВА БиХ У ПРОТЕКЛИХ 10 ДАНА

17.09.2014. 15:39

Тужилаштво БиХ је у протеклих 10 дана реализовало 8 обимних акција у којима је лишено слободе више од 75 осумњичених лица у борби против организованог криминала, ратних злочина, кријумчарења и тероризма. У акцијама је дјеловало више стотина полицијских службеника из више полицијских агенција у БиХ.

Протекли период је заиста био најфреквентнији у историји Тужилаштва БиХ, када је у питању реализовање активности на терену.

Акције су се заиста смјењивале као на траци, а слободе су лишени вишеструки повратници у организовани криминал, осумњичени за ратне злочине прилично високог нивоа одговорности, као и политичари, чиме је потврђено да за Тужилаштво БиХ нема недодирљивих.

У протеклом периоду реализована су лишења слободе осумњичених за ратне злочине, припадника свих народа који живе у БиХ.

Активности Тужилаштва БиХ у борби против пореских утаја сигурно су утицале на побољшање финансијске дисциплине, о чему говори и податак да је у 8 мјесеци повећан приход индиректних пореза у бруто износу од 180 милиона КМ.

Такође, у протеклим мјесецима отворено је на десетине нових предмета, а сарадња са земљама региона је подигнута на највиши ниво.

Настављамо даље у борби против организованог криминала и корупције, ради успоставе владавине права и безбједнијег окружења за живот свих грађана Босне и Херцеговине, у свјетлу приближавања европским интеграцијама.

У наставку је преглед неких од најважнијих активности у протеклих 10 дана.

АКТИВНОСТИ ТУЖИЛАШТВА БиХ У ПРОТЕКЛИХ 10 ДАНА

Понедјељак, 01.09.2014. године - Акција у предмету „Миће“

Лишење слободе 13 осумњичених за ратне злочине на подручју Добоја и Теслића. Предмет Категорије 2.

Око 40 убијених и више стотина протјераних, незаконито затворених и злостављаних жртава.

Суд БиХ је свим осумњиченима одредио притвор.

Уторак, 02.09.2014. године - Акција „Џокер“

Лишено слободе 14 осумњичених за кријумчарење акцизне робе, највише цигарета. Заплијењене 2 тоне дувана. Предложен притвор за 4 лица осумњичена за кривична дјела организованог криминала и кријумчарења.

Сриједа, 03.09. 2014. године - Акција „Дамаск“

Лишено слободе 16 лица осумњичених за кривична дјела која имају везе са тероризмом. Припадници радикалних исламских скупина. За 5 осумњичених предложен и одређен притвор.

Четвртак, 04.09.2014. године - Лишење слободе осумњичених за геноцид и ратне злочине

Лишен слободе осумњичени Ђојић Јозо, који је под истрагом за ратни злочин на подручју Оџака.

У Братунцу лишена слободе двојица осумњичених - Миодраг Јосиповић и Бранимир Тешић, који су под истрагом за помагање у геноциду почињеном у Сребреници 1995. године.

Недјеља, 07.09.2014. године - Акција „Глобал“

Лишено слободе 8 осумњичених за организовани криминал и међународно кријумчарење кокаина и хероина. Акција проведена у Сарајеву и Бања Луци. Тужитељка на терену координисала акцију. Остварена међународна сарадња са више земаља.

Понедјељак, 08.09.2014. године - Акција „Кавала“

Лишено слободе 10 лица осумњичених за организовани криминал и крађу скупоцјених моторних возила, фалсификовање документације и даљу продају. Међу осумњиченима вишеструки повратници и осуђивана лица. Осумњичени су из оба ентитета.

Сриједа, 10.09.2014. године - Акција „Месо“

По налогу Тужилаштва БиХ лишено слободе 11 лица и извршени претреси на 17 локација. Једна од највећих акција у постдејтонској БиХ усмјерена на борбу против организованог криминала и пореских утаја у износу већем од 11 милиона КМ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba