Vijesti

AKTIVNOSTI TUŽITELJSTVA BiH U PROTEKLIH 10 DANA

17.09.2014. 15:39

Tužiteljstvo BiH je u proteklih 10 dana realiziralo 8 opsežnih akcija u kojima je lišeno slobode više od 75 osumnjičenih osoba u borbi protiv organiziranog kriminala, ratnih zločina, krijumčarenja i terorizma. U akcijama je djelovalo više stotina policijskih djelatnika iz više policijskih agencija u BiH.

Proteklo razdoblje doista je bilo najfrekventnije u povijesti Tužiteljstva BiH, kada je u pitanju realiziranje aktivnosti na terenu.

Akcije su se doista smjenjivale kao na traci, a slobode su lišeni višestruki povratnici u organizirani kriminal, osumnjičeni za ratne zločine prilično visoke razine odgovornosti, kao i političari, čime je potvrđeno da za Tužiteljstvo BiH nema nedodirljivih.

U proteklom razdoblju realizirana su lišenja slobode osumnjičenih za ratne zločine, pripadnika svih naroda koji žive u BiH.

Aktivnosti Tužiteljstva BiH u borbi protiv poreznih utaja sigurno su utjecale na poboljšanje financijske discipline, o čemu govori i podatak da je u 8 mjeseci povećan prihod neizravnih poreza u bruto iznosu od 180 milijuna KM.

Također, u proteklim mjesecima otvoreno je na desetine novih predmeta, a suradnja sa zemljama regiona je podignuta na najvišu razinu.

Nastavljamo dalje u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije, radi uspostave vladavine prava i sigurnijeg okruženja za život svih građana Bosne i Hercegovine, u svjetlu približavanja europskim integracijama.

U nastavku je pregled nekih od najvažnijih aktivnosti u proteklih 10 dana.

AKTIVNOSTI TUŽITELJSTVA BiH U PROTEKLIH 10 DANA

Ponedjeljak, 01.09.2014. godine - Akcija u predmetu „Miće“

Lišenje slobode 13 osumnjičenih za ratne zločine na području Doboja i Teslića. Predmet Kategorije 2.

Oko 40 ubijenih i više stotina protjeranih, nezakonito zatočenih i zlostavljanih žrtava.

Sud BiH je svim osumnjičenima odredio pritvor.

Utorak, 02.09.2014. godine - Akcija „Džoker“

Lišeno slobode 14 osumnjičenih za krijumčarenje trošarinske robe, najviše cigareta. Zaplijenjene 2 tone duhana. Predložen pritvor za 4 osobe osumnjičene za kaznena djela organiziranog kriminala i krijumčarenja.

Srijeda, 03.09. 2014. godine - Akcija „Damask“

Lišeno slobode 16 osoba osumnjičenih za kaznena djela koja imaju veze sa terorizmom. Pripadnici radikalnih islamskih skupina. Za 5 osumnjičenih predložen i određen pritvor.

Četvrtak, 04.09.2014. godine - Lišenje slobode osumnjičenih za genocid i ratne zločine

Lišen slobode osumnjičeni Đojić Jozo, koji je pod istragom za ratni zločin na području Odžaka.

U Bratuncu lišena slobode dvojica osumnjičenih - Miodrag Josipović i Branimir Tešić, koji su pod istragom za pomaganje u genocidu počinjenom u Srebrenici 1995. godine.

Nedjelja, 07.09.2014. godine - Akcija „Global“

Lišeno slobode 8 osumnjičenih za organizirani kriminal i međunarodno krijumčarenje kokaina i heroina. Akcija provedena u Sarajevu i Banja Luci. Tužiteljica na terenu koordinirala akciju. Ostvarena međunarodna suradnja sa više zemalja.

Ponedjeljak, 08.09.2014. godine - Akcija „Kavala“

Lišeno slobode 10 osoba osumnjičenih za organizirani kriminal i krađu skupocjenih motornih vozila, krivotvorenje dokumentacije i daljnju prodaju. Među osumnjičenima višestruki povratnici i osuđivane osobe. Osumnjičeni su iz oba entiteta.

Srijeda, 10.09.2014. godine - Akcija „Meso“

Po nalogu Tužiteljstva BiH lišeno slobode 11 osoba i izvršeni pretresi na 17 lokacija. Jedna od najvećih akcija u postdejtonskoj BiH usmjerena na borbu protiv organiziranog kriminala i poreznih utaja u iznosu većem od 11 milijuna KM.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba