Вијести

УПУЋЕН ПРИЈЕДЛОГ ЗА ОДРЕЂИВАЊЕ МЈЕРЕ ПРИТВОРА ЗА ДВОЈИЦУ ОСУМЊИЧЕНИХ ЗА ПОМАГАЊЕ У ГЕНОЦИДУ

08.09.2014. 15:04

Тужилац Тужилаштва БиХ упутио је према Суду БиХ приједлог за одређивање мјере притвора за Јосиповић Миодрага (1959) и Тешић Бранимира (1955), који су осумњичени да су починили кривично дјело геноцид из члана 171. у вези са помагањем из члана 31. КЗ-а БиХ.

УПУЋЕН ПРИЈЕДЛОГ ЗА ОДРЕЂИВАЊЕ МЈЕРЕ ПРИТВОРА ЗА ДВОЈИЦУ ОСУМЊИЧЕНИХ ЗА ПОМАГАЊЕ У ГЕНОЦИДУ

Након испитивања осумњичених, поступајући тужилац је према Суду БиХ упутио приједлог за одређивање мјера притвора из разлога описаних у члану 132. став 1. тачке б) и Бранимиру Тешићу из законских разлога прописаних чланом 132. став 1. тачка а) ЗКП-а БиХ.

Мјера притвора за осумњичене је, између осталог, предложена због основане бојазни да би осумњичени боравком на слободи, у настојању да омету и онемогуће вођење кривичног поступка против њих, извршили утицај на свједоке и саучеснике, а у погледу осумњиченог Тешића и због постојања опасности од бјекства.

Наведена лица су под истрагом Тужилаштва БиХ и осумњичена су да су као надређени у СЈБ Братунац наређивали, организовали и надзирали присилно премјештање цивилног становништва из Поточара, прихват и задржавање више хиљада заробљеника, мушкараца и дјечака бошњачке националности у Братунцу дана 13.07.1995. године, гдје су заробљеници били изложени насиљу и ликвидацијама, којом приликом је око 100 њих убијено.

Приједлог за одређивање мјере притвора упућен је Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba