Vijesti

UPUĆEN PRIJEDLOG ZA ODREĐIVANJE MJERE PRITVORA ZA DVOJICU OSUMNJIČENIH ZA POMAGANJE U GENOCIDU

08.09.2014. 15:04

Tužitelj Tužiteljstva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za Josipović Miodraga (1959) i Tešić Branimira (1955), koji su osumnjičeni da su počinili kazneno djelo genocid iz članka 171. u svezi sa pomaganjem iz članka 31. KZ-a BiH.

UPUĆEN PRIJEDLOG ZA ODREĐIVANJE MJERE PRITVORA ZA DVOJICU OSUMNJIČENIH ZA POMAGANJE U GENOCIDU

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužitelj je prema Sudu BiH uputio prijedlog za određivanje mjera pritvora iz razloga opisanih u članku 132. stavak 1. točke b) i Branimiru Tešiću iz zakonskih razloga propisanih člankom 132. stavak 1. točka a) ZKP-a BiH.

Mjera pritvora za osumnjičene je, između ostalog, predložena zbog osnovane bojazni da bi osumnjičeni boravkom na slobodi, u nastojanju da ometu i onemoguće vođenje kaznenog postupka protiv njih, izvršili utjecaj na svjedoke i suučesnike, a u pogledu osumnjičenog Tešića i zbog postojanja opasnosti od bjekstva.

Navedene osobe su pod istragom Tužiteljstva BiH i osumnjičene su da su kao nadređeni u SJB Bratunac naređivali, organizirali i nadzirali prinudno premještanje civilnog pučanstva iz Potočara, prihvat i zadržavanje više tisuća zarobljenika, muškaraca i dječaka bošnjačke nacionalnosti u Bratuncu dana 13.07.1995. godine, gdje su zarobljenici bili izloženi nasilju i likvidacijama, kojom prigodom je oko 100 njih ubijeno.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je Sudu BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba