Вијести

ПО НАЛОГУ ТУЖИЛАШТВА БиХ, У ВИШЕ ГРАДОВА ШИРОМ БиХ, РЕАЛИЗУЈЕ СЕ АКЦИЈА „КАВАЛА“, УСМЈЕРЕНА НА РАЗБИЈАЊЕ ОРГАНИЗОВАНЕ КРИМИНАЛНЕ ГРУПЕ

08.09.2014. 14:26

Акција се односи на лица осумњичена за већи број кривичних дјела, а нарочито крађе и кријумчарења украдених аутомобила.

ПО НАЛОГУ ТУЖИЛАШТВА БиХ, У ВИШЕ ГРАДОВА ШИРОМ БиХ, РЕАЛИЗУЈЕ СЕ АКЦИЈА „КАВАЛА“, УСМЈЕРЕНА НА РАЗБИЈАЊЕ ОРГАНИЗОВАНЕ КРИМИНАЛНЕ ГРУПЕ

По налогу Тужилаштва БиХ, јутрос од 6:00 часова, проводи се акција кодног имена „Кавала“. Мета акције су 13 осумњичених лица из више градова у БиХ, укључујући Бања Луку, Зеницу, Тузлу, Лукавац, Бановиће, Бијељину, Дервенту.

Паралелно са лишењима слободе, врше се претреси објеката и возила на наведеним локацијама ради прикупљања доказа о извршеним кривичним дјелима.

Поступајући тужилац врши координацију рада полицијских снага на терену, а у акцији учествују МУП РС, као и Федерална управа полиције и полицијске снаге из ФБиХ, на локацијама на којима се врше претреси и лишења слободе.

Тужилаштво БиХ прикупило је доказе да више лица дјелује као повезана међуентитетска криминална група која врши тешка кривична дјела, међу којима отуђења скупоцјених моторних возила у БиХ и иностранству, фалсификовање документације, кријумчарење и даљу продају украдених возила, као и кривична дјела преваре, навођења на овјеравање неистинитог садржаја, као и израђивање и набављање оружја и средстава за извршење кривичних дјела.

Након лишења слободе, осумњичени ће бити приведени на испитивање код поступајућег тужиоца, након чега ће бити донесена одлука о покретању приједлога за одређивање мјере притвора или мјера забране у складу са законом.

У оквиру ове акције, Тужилаштво БиХ је остварило значајну међународну сарадњу, нарочито са Републиком Словенијом, СР Њемачком и Републиком Италијом, као и другим земљама, јер је утврђено да је ова организована криминална група, у којој има лица која су вишеструки повратници и осуђивана лица, дјеловала на подручју више земаља ЕУ.

Тужилаштво БиХ, заједно са полицијским агенцијама у БиХ и иностранству, наставља одлучну борбу против организованог криминала, ради успостављања владавине права и заштите безбједности грађана БиХ и њихове имовине.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba