Vijesti

PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH, U VIŠE GRADOVA ŠIROM BiH, REALIZUJE SE AKCIJA „KAVALA“, USMJERENA NA RAZBIJANJE ORGANIZOVANE KRIMINALNE GRUPE

08.09.2014. 14:26

Akcija se odnosi na lica osumnjičena za veći broj krivičnih djela, a naročito krađe i krijumčarenja ukradenih automobila.

PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH, U VIŠE GRADOVA ŠIROM BiH, REALIZUJE SE AKCIJA „KAVALA“, USMJERENA NA RAZBIJANJE ORGANIZOVANE KRIMINALNE GRUPE

Po nalogu Tužilaštva BiH, jutros od 6:00 sati, provodi se akcija kodnog imena „Kavala“. Meta akcije su 13 osumnjičenih lica iz više gradova u BiH, uključujući Banja Luku, Zenicu, Tuzlu, Lukavac, Banoviće, Bijeljinu, Derventu.

Paralelno sa lišenjima slobode, vrše se pretresi objekata i vozila na navedеnim lokacijama radi prikupljanja dokaza o izvršenim krivičnim djelima.

Postupajući tužilac vrši koordinaciju rada policijskih snaga na terenu, a u akciji učestvuju MUP RS, kao i Federalna uprava policije i policijske snage iz FBiH, na lokacijama na kojima se vrše pretresi i lišenja slobode.

Tužilaštvo BiH prikupilo je dokaze da više lica djeluje kao povezana međuentitetska kriminalna grupa koja vrši teška krivična djela, među kojima otuđenja skupocjenih motornih vozila u BiH i inostranstvu, krivotvorenje dokumentacije, krijumčarenje i dalju prodaju ukradenih vozila, kao i krivična djela prevare, navođenja na ovjeravanje neistinitog sadržaja, kao i izrađivanje i nabavljanje oružja i sredstava za izvršenje krivičnih djela.

Nakon lišenja slobode, osumnjičeni će biti privedeni na ispitivanje kod postupajućeg tužioca, nakon čega će biti donesena odluka o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane u skladu sa zakonom.

U okviru ove akcije, Tužilaštvo BiH je ostvarilo značajnu međunarodnu saradnju, naročito sa Republikom Slovenijom, SR Njemačkom i Republikom Italijom, kao i drugim zemljama, jer je utvrđeno da je ova organizovana kriminalna grupa, u kojoj ima lica koja su višestruki povratnici i osuđivana lica, djelovala na području više zemalja EU.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa policijskim agencijama u BiH i inostranstvu, nastavlja odlučnu borbu protiv organizovanog  kriminala, radi uspostavljanja vladavine prava i zaštite sigurnosti građana BiH i njihove imovine.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba