Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ДВА ЛИЦА ЗБОГ КРИВИЧНОГ ДЈЕЛА СПРЕЧАВАЊА ДОКАЗИВАЊА ИЗ ЧЛАНА 236. КЗ БиХ

05.09.2014. 15:08

Тужилац Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ДВА ЛИЦА ЗБОГ КРИВИЧНОГ ДЈЕЛА СПРЕЧАВАЊА ДОКАЗИВАЊА ИЗ ЧЛАНА 236. КЗ БиХ

1. Ћорић Радета, рођеног 09.02.1948. године у мјесту Илиџа, Сарајево, настањеног у Бијељини,

2. Јаковљевић Милета, рођеног 31.08.1964. године у Бијељини, настањеног у Бијељини.

Оптужени се терете за спречавање доказивања у оквиру предмета у којем је проведена акција кодног назива „Машина“, а која се односи на царинске и порезне злоупотребе у вези увоза у Босну и Херцеговину великих грађевинских и радних машина, те утаје великих износа новца за које је оштећен буџет БиХ.

Оптужени се терете са су, оптужени Ћорић као власник и одговорно лице предузећа „Тереx Инжењерниг“ д.о.о. Бијељина, а оптужени Јаковљевић као оснивач и одговорно лице у предузећу „Бијељина пут“ а.д. Бијељина, како би спречавали и отежали доказивање у предмету који се води у Суду БиХ, сакрили грађевинску радну машину марке Catepillar, тип Cat 966 H.

У оптужници се наводи да су оптужени склопили уговор о кориштењу радне машине и склонили је на шљункару у власништву предузећа „Бијељина путеви“ а.д. Бијељина, иако се ради о радној машини која је одузета по наредби Суда БиХ, уз потврду о одузимању, као доказни предмет.

Оптужени су са наведене машине уклонили идентификацијске плочице и серијске бројеве, те наведену машину измјестили изван простора у којем је као одузети предмет складиштена, чиме су починили кривично дјело спречавање доказивања из члана 236. став 1. КЗ БиХ.

Тужилаштво БиХ откриваће и одлучно спречавати сваки покушај прикривања доказа и ометања кривичног поступка који се води на основу оптужница које је подигло Тужилаштво БиХ, нарочито у предметима који се односе на утаје у вишемилионским износима за које су оштећени буџет и грађани БиХ.

Оптужница је упућена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba