Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV DVIJE OSOBE ZBOG KAZNENOG DJELA SPRJEČAVANJA DOKAZIVANJA IZ ČLANKA 236. KZ BiH

05.09.2014. 15:08

Tužitelj Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv:

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV DVIJE OSOBE ZBOG KAZNENOG DJELA SPRJEČAVANJA DOKAZIVANJA IZ ČLANKA 236. KZ BiH

1. Ćorić Radeta, rođenog 09.02.1948. godine u mjestu Ilidža, Sarajevo, nastanjenog u Bijeljini,

2. Jakovljević Mileta, rođenog 31.08.1964. godine u Bijeljini, nastanjenog u Bijeljini.

Optuženi se terete za sprječavanje dokazivanja u okviru predmeta u kojem je provedena akcija kodnog naziva „Mašina“, a koja se odnosi na carinske i porezne zlouporabe u svezi uvoza u Bosnu i Hercegovinu velikih građevinskih i radnih mašina, te utaje velikih iznosa novca za koje je oštećen proračun BiH.

Optuženi se terete sa su, optuženi Ćorić kao vlasnik i odgovorna osoba poduzeća „Terex Inženjernig“ d.o.o. Bijeljina, a optuženi Jakovljević kao osnivač i odgovorna osoba u poduzeću „Bijeljina put“ a.d. Bijeljina, kako bi sprječavali i otežali dokazivanje u predmetu koji se vodi u Sudu BiH, sakrili građevinsku radnu mašinu marke Catepillar, tip Cat 966 H.

U optužnici se navodi da su optuženi sklopili ugovor o korištenju radne mašine i sklonili je na šljunkaru u vlasništvu poduzeća „Bijeljina putevi“ a.d. Bijeljina, iako se radi o radnoj mašini koja je oduzeta po naredbi Suda BiH, uz potvrdu o oduzimanju, kao dokazni predmet.

Optuženi su sa navedene mašine uklonili identifikacijske pločice i serijske brojeve, te navedenu mašinu izmjestili izvan prostora u kojem je kao oduzeti predmet skladištena, čime su počinili kazneno djelo sprječavanje dokazivanja iz članka 236. stavak 1. KZ BiH.

Tužiteljstvo BiH otkrivat će i odlučno sprječavati svaki pokušaj prikrivanja dokaza i ometanja kaznenog postupka koji se vodi na temelju optužnica koje je podiglo Tužiteljstvo BiH, naročito u predmetima koji se odnose na utaje u višemilijunskim iznosima za koje su oštećeni proračun i građani BiH.

Optužnica je upućena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba