Vijesti

NA EKSHUMACIJI U OKOLICI HADŽIĆA PRONAĐENI POSMRTNI OSTACI TIJELA ŽRTVE UBIJENE U PROTEKLOM RATU

04.09.2014. 15:02

Po nalogu Tužiteljstva BiH, na području sela Kasatići, u općini Hadžići, izvršen je proces ekshumacije, prigodom kojeg su pronađeni posmrtni ostaci jedne osobe.

NA EKSHUMACIJI U OKOLICI HADŽIĆA PRONAĐENI POSMRTNI OSTACI TIJELA ŽRTVE UBIJENE U PROTEKLOM RATU

Ekshumacija je provedena na lokalnom šumskom putu, nakon što je poplava napravila odron, te su se na istom mjestu u zemlji mogli primijetiti pronađeni posmrtni ostaci.

Pronađeni posmrtni ostaci su prebačeni u Visoko, gdje će biti izvršena sudsko-medicinska obrada, odnosno utvrđivanje uzroka smrti i uzimanje uzoraka kostiju da bi se DNK analizom utvrdio identitet žrtve.

Na terenu, aktivnosti je nadgledao i vršio koordinaciju stručni suradnik Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, a u procesu ekshumacije posmrtnih ostataka sudjelovali su istražitelj Instituta za nestale osobe BiH, vještak sudsko-medicinske struke, krim inspektor i krim tehničar MUP-a Kantona Sarajevo, kao i policijski djelatnik PS Hadžići koji je vršio obezbjeđenje lokacije.

Tužiteljstvo BiH, zajedno sa institucijama koje su uključene u proces traženja nestalih osoba u BiH, nastavlja aktivnosti u procesu ekshumacija i traženja nestalih u svim krajevima BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba