Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ КАРИЋ НАСМЕРА (1965) И ПРАВНОГ ЛИЦА Д.О.О. „НАСКО“ ИЗ ГРАЧАНИЦЕ, ЗБОГ ПОРЕСКЕ УТАЈЕ ОКО ПОЛА МИЛИОНА КМ

10.07.2014. 15:01

Тужилац Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против Карић Насмера, званог „Наско“, рођеног 16.08.1965. године у Тузли, настањеног у Грачаници, држављанина БиХ и правног лица Д.О.О. „Наско“ са сједиштем у Ораховици, Грачаница.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ КАРИЋ НАСМЕРА (1965) И ПРАВНОГ ЛИЦА Д.О.О. „НАСКО“ ИЗ ГРАЧАНИЦЕ, ЗБОГ ПОРЕСКЕ УТАЈЕ ОКО ПОЛА МИЛИОНА КМ

Оптужени се терети да је, у својству директора и одговорног лица, у предузећу „Наско“ са сједиштем у Ораховици, Грачаница, у намјери да избјегне тачан обрачун и пријаву ПДВ-а, те да оствари незаконити поврат ПДВ-а, у својим пословним књигама приказивао фиктивни промет током 2009. и 2010. године, те евидентирао набавке робе, углавном кафе и шећера у вриједности од око 3 милиона КМ, са улазним ПДВ-ом у износу од 511 хиљада КМ, од правних лица-предузећа која нису доступна.

На тај начин осумњичени је давао лажне податке како би приказао улазни ПДВ у већем износу, те је на тај начин оштетио буџет и грађане Босне и Херцеговине за износ од 511.209 КМ.

Правно лице „Наско“ д.о.о. терети се за располагање незаконитом имовинском користи у износу од 511.209 КМ, које је почињењем кривичног дјела за ово предузеће прибавио оптужени власник и одговорно лице.

Оптужени Карић Насмер терети се да је починио продужено кривично дјело порезне утаје или преваре из члана 210. став 4. у вези са чланом 54. КЗ БиХ, а правно лице Д.О.О. "Наско" друштво за спољну и унутрашњу трговину, Д. Ораховица бб, Грачаница, кривично дјело порезне утаје или преваре из члана 210. став 4. у вези са чланом 54. у вези са чланом 124. КЗ-а БиХ.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba