Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV KARIĆ NASMERA (1965) I PRAVNE OSOBE D.O.O. „NASKO“ IZ GRAČANICE, ZBOG POREZNE UTAJE OKO POLA MILIJUNA KM

10.07.2014. 15:01

Tužitelj Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Karić Nasmera, zvanog „Nasko“, rođenog 16.08.1965. godine u Tuzli, nastanjenog u Gračanici, državljanina BiH i pravne osobe D.O.O. „Nasko“ sa sjedištem u Orahovici, Gračanica.

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV KARIĆ NASMERA (1965) I PRAVNE OSOBE D.O.O. „NASKO“ IZ GRAČANICE, ZBOG POREZNE UTAJE OKO POLA MILIJUNA KM

Optuženi se tereti da je, u svojstvu ravnatelja i odgovorne osobe, u poduzeću „Nasko“ sa sjedištem u Orahovici, Gračanica, u namjeri da izbjegne točan obračun i prijavu PDV-a, te da ostvari nezakoniti povrat PDV-a, u svojim poslovnim knjigama prikazivao fiktivni promet tijekom 2009. i 2010. godine, te evidentirao nabavke robe, uglavnom kafe i šećera u vrijednosti od oko 3 milijuna KM, sa ulaznim PDV-om u iznosu od 511 tisuća KM, od pravnih osoba-poduzeća koja nisu dostupna.

Na taj način osumnjičeni je davao lažne podatke kako bi prikazao ulazni PDV u većem iznosu, te je na taj način oštetio proračun i građane Bosne i Hercegovine za iznos od 511.209 KM.

Pravna osoba „Nasko“ d.o.o. tereti se za raspolaganje nezakonitom imovinskom koristi u iznosu od 511.209 KM, koje je počinjenjem kaznenog djela za ovo poduzeće pribavio optuženi vlasnik i odgovorna osoba.

Optuženi Karić Nasmer tereti se da je počinio produženo kazneno djelo porezne utaje ili prijevare iz članka 210. stavak 4. u svezi sa člankom 54. KZ BiH, a pravna osoba D.O.O. "Nasko" društvo za spoljnu i unutarnju trgovinu, D. Orahovica bb, Gračanica, kazneno djelo porezne utaje ili prijevare iz članka 210. stavak 4. u svezi sa člankom 54. u svezi sa člankom 124. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba