Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ У ГОРЊЕМ ВАКУФУ

10.07.2014. 14:53

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине подигао је оптужницу против Кустура Перице (1970), који се терети за кривично дјело ратног злочина против ратних заробљеника из члана 175. КЗ-а БиХ.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ У ГОРЊЕМ ВАКУФУ

Тужилац Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против Кустура Перице званог “Липи“, рођеног 01.05.1970. године у мјесту Храсница, општина Горњи Вакуф/Ускопље, настањеног у Загребу, држављанина БиХ и Р Хрватске.

Оптужени се терети да је за вријеме рата у БиХ и оружаног сукоба између Армије РБиХ и ХВО-а, у својству припадника ХВО-а, на подручју Горњег Вакуфа/Ускопља, поступао супротно одредбама Женевских конвенција о заштити ратних заробљеника.

Он се терети да је дана 18.01.1993. године, након што је у нападу јединице ХВО-а „Анте Старчевић“ на мјесто Храсница заробљено више лица бошњачке националности, припадника Армије РБиХ, који су након заробљавања спровођени кроз наведено мјесто, угледавши колону са заробљеницима пришао и рафалним пуцањем из ватреног оружја убио заробљеника Г.С., а једно лице ранио.

У оптужници се наводи да је након наведеног чина оптужени пришао и хтио пуцањем из ватреног оружја убити и рањеног заробљеника, а у томе су га спријечили други припадници ХВО-а.

Оптужени се терети да је починио убиство ратног заробљеника Г.С. и рањавање једног ратног заробљеника, чиме је починио кривично дјело ратног злочина против ратних заробљеника из члана 175. КЗ-а БиХ.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba