Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA RATNE ZLOČINE U GORNJEM VAKUFU

10.07.2014. 14:53

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Kustura Perice (1970), koji se tereti za krivično djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz člana 175. KZ-a BiH.

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA RATNE ZLOČINE U GORNJEM VAKUFU

Tužilac Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Kustura Perice zvanog “Lipi“, rođenog 01.05.1970. godine u mjestu Hrasnica, općina Gornji Vakuf/Uskoplje, nastanjenog u Zagrebu, državljanina BiH i R Hrvatske.

Optuženi se tereti da je za vrijeme rata u BiH i oružanog sukoba između Armije RBiH i HVO-a, u svojstvu pripadnika HVO-a, na području Gornjeg Vakufa/Uskoplja, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti ratnih zarobljenika.

On se tereti da je dana 18.01.1993. godine, nakon što je u napadu jedinice HVO-a „Ante Starčević“ na mjesto Hrasnica zarobljeno više osoba bošnjačke nacionalnosti, pripadnika Armije RBiH, koji su nakon zarobljavanja sprovođeni kroz navedeno mjesto, ugledavši kolonu sa zarobljenicima prišao i rafalnim pucanjem iz vatrenog oružja ubio zarobljenika G.S., a jednu osobu ranio.

U optužnici se navodi da je nakon navedenog čina optuženi prišao i htio pucanjem iz vatrenog oružja ubiti i ranjenog zarobljenika, a u tome su ga spriječili drugi pripadnici HVO-a.

Optuženi se tereti da je počinio ubistvo ratnog zarobljenika G.S. i ranjavanje jednog ratnog zarobljenika, čime je počinio krivično djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz člana 175. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba