Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ПЕТРА КОВАЧЕВИЋА (1943) ЗБОГ ЗЛОЧИНА ПРОТИВ ЧОВЈЕЧНОСТИ

09.07.2014. 12:04

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против Ковачевић Петра, рођеног 23.10.1943. године у мјесту Богилице-Добрун, општина Вишеград гдје је и настањен, држављанина Босне и Херцеговине.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ПЕТРА КОВАЧЕВИЋА (1943) ЗБОГ ЗЛОЧИНА ПРОТИВ ЧОВЈЕЧНОСТИ

Оптужени Ковачевић Петар се терети да је у периоду од мјесеца маја до краја августа 1992. године, у оквиру широког и систематичног напада усмјереног против цивилног бошњачког становништва на подручју општине Вишеград, као припадник ВРС вршио прогон бошњачког цивилног становништва на подручју општине Вишеград на политичкој, националној, етничкој и вјерској основи, учествујући у затварању, убиствима, присиљавањем другог лица употребом силе или пријетње директним нападом на његов живот или тијело на сексуални однос или с њим изједначену сексуалну радњу (силовање), као и самовољним и војним потребама неоправданим уништавањем имовине у великим размјерама.

У четири тачке оптужнице, оптужени Ковачевић Петар се терети да је заједно са групом наоружаних војника учествовао у нападу на бошњачко становништво општине Вишеград и околних села Златник, Турјак и Заножје, којом приликом су из ватреног оружја убијена два цивила и у нападу пуцањем из ватреног оружја запаљене куће у којој су изгорјеле три жене.

Оптужени се терети да је лично, наоружан аутоматском пушком, у маскирној униформи, дошао у село Добрун, општина Вишеград, те пуцањем из ватреног оружја у потиљак убио једног цивила. 

Како се надаље наводи, оптужени је лично под пријетњом оружјем силовао двије жене и потом одвео у мјесну канцеларију у Добруну, која је служила као логор за заробљене цивиле.

Оптужени се терети да је починио кривично дјело злочини против човјечности из члана 172. став 1. тачке х) Кривичног закона Босне и Херцеговине.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba