Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV PETRA KOVAČEVIĆA (1943) ZBOG ZLOČINA PROTIV ČOVJEČNOSTI

09.07.2014. 12:04

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Kovačević Petra, rođenog 23.10.1943. godine u mjestu Bogilice-Dobrun, općina Višegrad gdje je i nastanjen, državljanina Bosne i Hercegovine.

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV PETRA KOVAČEVIĆA (1943) ZBOG ZLOČINA PROTIV ČOVJEČNOSTI

Optuženi Kovačević Petar se tereti da je u razdoblju od mjeseca svibnja do konca kolovoza 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog pučanstva na području općine Višegrad, kao pripadnik VRS vršio progon bošnjačkog civilnog pučanstva na području općine Višegrad na političkoj, nacionalnoj, etničkoj i vjerskoj osnovi, sudjelujući u zatvaranju, ubojstvima, prisiljavanjem druge osobe uporabom sile ili prijetnje izravnim napadom na njen život ili tijelo na seksualni odnos ili s njim izjednačenu seksualnu radnju (silovanje), kao i samovoljnim i vojnim potrebama neopravdanim uništavanjem imovine u velikim razmjerama.

U četiri točke optužnice, optuženi Kovačević Petar se tereti da je zajedno sa skupinom naoružanih vojnika sudjelovao u napadu na bošnjačko pučanstvo općine Višegrad i okolnih sela Zlatnik, Turjak i Zanožje, kojom prigodom su iz vatrenog oružja ubijena dva civila i u napadu pucanjem iz vatrenog oružja zapaljene kuće u kojoj su izgorјеle tri žene.

Optuženi se tereti da je osobno, naoružan automatskom puškom, u maskirnoj uniformi, došao u selo Dobrun, općina Višegrad, te pucanjem iz vatrenog oružja u potiljak ubio jednog civila. 

Kako se nadalje navodi, optuženi je osobno pod prijetnjom oružjem silovao dvije žene i potom odveo u mjesni ured u Dobrunu, koji je služio kao logor za zarobljene civile.

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo zločini protiv čovječnosti iz članka 172. stavak 1. točke h) Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba