Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН НА ПОДРУЧЈУ БИЈЕЉИНЕ

04.07.2014. 15:58

Тужилац из Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против једног лица због ратног злочина против цивилног становништва и ратног злочина против ратних заробљеника.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН НА ПОДРУЧЈУ БИЈЕЉИНЕ

Оптужница је подигнута против:

-          Глигора Беговића, званог „Глиша“, рођеног 01.09.1973. године у Горажду, настањеног у Рогатици, држављанина БиХ.

Оптужени се терети да је током 1992. године, за вријеме рата у БиХ, као припадник Војске Републике Српске поступао супротно одредбама Женевске конвенције о заштити грађанских лица и III Женевске конвенције о поступању са ратним заробљеницима од 12.08.1949. године.

Оптужница терети Беговића да је у заробљеничком центру „Батковић“ на територији општине Бијељина, гдје су били заробљени цивили и ратни заробљеници бошњачке националности, држани у нехуманим хигијенским условима, подвргнути убиствима, учествовао у намјерном наношењу великих патњи и повреда физичког интегритета и здравља. 

У 16 тачака оптужнице оптужени се, између осталог, терети да је заробљене цивиле и ратне заробљенике који су били заробљеници заробљеничког центра, изложени атмосфери терора створеној убијањем и злостављањем и нехуманим животним условима више мјесеци, без довољно хране, воде, љекарске његе и без одговарајућих услова за спавање, издвајао и према њима изузетно грубо поступао, на начин да их је злостављао и премлаћивао мучењима на изразито понижавајуће начине, те више пута приморавао на вршење међусобно понижавајућих полних радњи у присуству осталих заробљеника, усљед којих су наступиле трајне посљедице на њихово физичко и психичко здравље.

Оптужени се терети да је починио кривично дјело прописано одредбама Кривичног закона Социјалистичке Федеративне Републике Југославије ратни злочин против цивилног становништва из члана 142. и кривично дјело ратни злочин против ратних заробљеника из члана 144. КЗ-а СФРЈ.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba