Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA RATNI ZLOČIN NA PODRUČJU BIJELJINE

04.07.2014. 15:58

Tužilac iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv jedne osobe zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika.

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA RATNI ZLOČIN NA PODRUČJU BIJELJINE

Optužnica je podignuta protiv:

-          Gligora Begovića, zvanog „Gliša“, rođenog 01.09.1973. godine u Goraždu, nastanjenog u Rogatici, državljanina BiH.

Optuženi se tereti da je tokom 1992. godine, za vrijeme rata u BiH, kao pripadnik Vojske Republike Srpske postupao suprotno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba i III Ženevske konvencije o postupanju sa ratnim zarobljenicima od 12.08.1949. godine.

Optužnica tereti Begovića da je u zatočeničkom centru „Batković“ na teritoriji opštine Bijeljina, gdje su bili zatočeni civili i ratni zarobljenici bošnjačke nacionalnosti, držani u nehumanim higijenskim uslovima, podvrgnuti ubistvima, sudjelovao u namjernom nanošenju velikih patnji i povreda fizičkog integriteta i zdravlja. 

U 16 tačaka optužnice optuženi se, između ostalog, tereti da je zatočene civile i ratne zarobljenike koji su bili zatočenici zatočeničkog centra, izloženi atmosferi terora stvorenoj ubijanjem i zlostavljanjem i nehumanim životnim uslovima više mjeseci, bez dovoljno hrane, vode, ljekarske njege i bez odgovarajućih uslova za spavanje, izdvajao i prema njima izuzetno grubo postupao, na način da ih je zlostavljao i premlaćivao mučenjima na izrazito ponižavajuće načine, te više puta primoravao na vršenje međusobno ponižavajućih polnih radnji u prisustvu ostalih zatočenika, usljed kojih su nastupile trajne posljedice na njihovo fizičko i psihičko zdravlje.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo propisano odredbama Krivičnog zakona Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. i krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 144. KZ-a SFRJ.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba