Vijesti

UPUĆEN PRIJEDLOG ZA ODREĐIVANJE MJERA PRITVORA I MJERE ZABRANE ZA OSAM OSUMNJIČENIH OSOBA KOJE SU LIŠENE SLOBODE U AKCIJI KODNOG NAZIVA „SAILOR“

02.07.2014. 15:12

Tužilac Tužilaštva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za pet osumnjičenih osoba i mjere zabrane za tri osobe, za koje postoji osnovana sumnja da su počinili krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. u vezi sa krivičnim djelima porezne utaje ili prevare iz člana 210., zloupotrebe položaja ili ovlaštenja iz člana 220. i protuzakonitog posredovanja iz člana 219. Krivičnog zakona BiH.

UPUĆEN PRIJEDLOG ZA ODREĐIVANJE MJERA PRITVORA I MJERE ZABRANE ZA OSAM OSUMNJIČENIH OSOBA KOJE SU LIŠENE SLOBODE U AKCIJI KODNOG NAZIVA „SAILOR“

Postupajući tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH uputio je prijedlog za određivanje pritvora u trajanju od mjesec (30) dana za osumnjičene:

1.   Miloša Milutinovića (1979) sa prijavljenim prebivalištem u Beogradu i Banjaluci, državljanina Republike Srbije,

2.   Željka Đekića (1967) iz Banjaluke, državljanina BiH,

3.   Ivana Petonjića (1959) iz Jajca, državljanina BiH i Republike Hrvatske,

4.   Miroslava Leke (1957) iz Mostara, nalazi se u bjekstvu, i

5.   Tomislava Leke (1984) iz Mostara, nalazi se u bjekstvu.

Osumnjičene osobe slobode su lišili ovlašteni policijski službenici u okviru združene akcije kodnog naziva “SAILOR". Oni su pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičeni su da su kao pripadnici organizovane kriminalne grupe učestvovali u radnjama protivzakonitog posredovanja, radnjama izbjegavanja plaćanja PDV obaveza prikazivanjem krivotvorene dokumentacije, te korištenjem službenog položaja radi zloupotrebe dokumentacije u vezi sa procjenama šteta nastalih kao posljedica poplava.

Nakon ispitivanja svih osumnjičenih, postupajući tužilac je prema Sudu BiH uputio prijedlog za određivanje mjera pritvora - Leko Miroslavu i Leko Tomislavu predložen je prijedlog pritvora iz zakonskih razloga propisanih članom 132. stav 1. tačka a) ZKP-a BiH i istovremeno stavio prijedlog Sudu BiH za raspisivanjem potjernice iz razloga što se navedeni nalaze u bjekstvu.

Prema osumnjičenim Milošu Milutinoviću i Ivanu Petonjiću predložen je prijedlog pritvora iz zakonskih razloga propisanih članom 132. stav 1. tačka a) i b) ZKP-a BiH i Đekić Željki iz zakonskih razloga propisanih članom 132. stav 1. tačka b) ZKP-a BiH.

Mjera pritvora za osumnjičene je, između ostalog, predložena zbog postojanja opasnosti od bjekstva i zbog osnovane bojazni da bi osumnjičeni boravkom na slobodi, u nastojanju da ometu i onemoguće vođenje krivičnog postupka protiv njih, uništili ili sakrili dokaze i tragove važne za krivični postupak, te izvršili uticaj na svjedoke i saučesnike.

U pogledu osumnjičenih:

1.   Dragana Talića (1969) iz Banjaluke, državljanina BiH,

2.   Domagoja Marića (1967) iz Mostara, državljanina BiH i R Hrvatske, i

3.   Brankice Martić (1965) iz Banja Luke, državljanke BiH,

postupajući tužilac je predložio određivanje mjera zabrane iz člana 126.a stav 1. tačka d) ZKP-a BiH, odnosno predložena je mjera zabrane javljanja u nadležnu policijsku stanicu jednom sedmično.

Prijedlog za određivanje mjera pritvora i mjere zabrane upućen je Sudu BiH, a Tužilaštvo nastavlja istragu u ovom predmetu.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba