Вијести

ОПТУЖЕНИ ЗА ПОРЕСКУ УТАЈУ СПОРАЗУМНО ПРИЗНАО КРИВИЦУ. У БУЏЕТ БиХ БИЋЕ ВРАЋЕНО 66.754 КМ

18.06.2014. 14:20

Оптужени Самир Пешталић споразумно је признао кривицу за кривично дјело порезне утаје или преваре из члана 210. став 3. КЗ-а БиХ.

 

ОПТУЖЕНИ ЗА ПОРЕСКУ УТАЈУ СПОРАЗУМНО ПРИЗНАО КРИВИЦУ. У БУЏЕТ БиХ БИЋЕ ВРАЋЕНО 66.754 КМ

Самир Пешталић, рођен 13.01.1977. године у Градачцу, гдје је и настањен, држављанин БиХ, споразумно је признао кривицу за кривично дјело за које се терети и са тужиоцем Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ закључио споразум о признању кривице.

Према наводима оптужнице од 11.02.2014. године, Самир Пешталић се терети да је као директор и одговорно лице у предузећу „PF Comerc“ д.о.о. Градачац, у намјери да избјегне плаћање пореза на промет производа, у 2012. години остварио опорезиви промет који није у потпуности приказао у пословним књигама. Надаље, Самир Пешталић се терети да није евидентирао поменуту робу кроз своје пословне књиге, нити ју је исказао у мјесечној ПДВ пријави за јули 2012. године у намјери да избјегне плаћање пореза на додату вриједност, што је супротно одредбама члановима 39. и 56. Закона о ПДВ-у, односно, он није обрачунао порез на додату вриједност у укупном износу од 66.754,00 КМ, за који износ је оштетио буџет БиХ.

У складу са споразумом, тужилац и одбрана су сагласни да Суд БиХ оптуженом Пешталић Самиру изрекне условну осуду тако што ће му утврдити казну затвора у трајању од 1 (једне) године и истовремено одреди да се ова казна неће извршити ако оптужени у року од 3 (три) године не почини ново кривично дјело.

Такође, оптужени се у смислу одредби чланова 60. и 63. КЗ-а БиХ обавезује да врати имовинску корист прибављену кривичним дјелом у износу од 66.754,00 КМ у периоду од 2 (двије) године од дана правоснажности пресуде, а у супротном ће се условна осуда опозвати и изрећи извршење изречене казне.

Овим споразумом оптужени потврђује да је упознат са садржајем оптужнице Тужилаштва БиХ, те да изјаву о признању кривице даје добровољно, свјесно и са разумијевањем.

Склапањем споразума оптужени се одриче права на суђење, права на улагање жалбе на кривичноправну санкцију коју му изрекне Суд БиХ, те могућности постављања имовинско-правног захтјева.

Споразум је прослијеђен Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba