Vijesti

PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH U BANJA LUCI LIŠEN SLOBODE OSUMNJIČENI ZA RATNE ZLOČINE NA PODRUČJU BIHAĆA

17.06.2014. 14:55

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, policijski službenici SIPA-e, rano jutros u mjestu Piskavica u Banja Luci, lišili su slobode Stanarević Željka, rođenog 30.09.1969. godine u Bihaću.

PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH U BANJA LUCI LIŠEN SLOBODE OSUMNJIČENI ZA RATNE ZLOČINE NA PODRUČJU BIHAĆA

Navedeni osumnjičeni je pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičen je da je kao pripadnik Vojne policije 15. bihaćke brigade VRS, u mjestu Hrgar, počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. KZ-a BiH.

On je, konkretno, osumnjičen da je tokom mjeseca juna 1992. godine, zajedno sa drugim pripadnicima Vojne policije VRS, sudjelovao u odvođenju zarobljenih civila bošnjačke nacionalnosti iz kruga SJB Ripač, kao i njihovim ubistvima na lokalitetu Hrgar, nakon čega su tijela žrtava bačena u prirodnu jamu Bezdana, gdje su prilikom ekshumacije 1997. godine pronađeni posmrtni ostaci 83 osobe.

Tužilaštvo BiH je u saradnji sa policijskim službenicima Odjela za ratne zločine MUP-a USK i policijskim službenicima SIPA-e sprovelo temeljitu istragu i prikupilo dokaze o osumnjičenim počiniocima ovog ratnog zločina.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa policijskim operativcima, nastavlja aktivnosti na pronalasku i hapšenju ostalih osoba koje su sudjelovale u ovom ratnom zločinu.

Osumnjičeni Stanarević će u zakonskom roku biti predat postupajućem tužiocu koji će ispitati osumnjičenog, te nakon toga odlučiti o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora.

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba