Vijesti

UPUĆEN PRIJEDLOG ZA ODREĐIVANJE MJERA PRITVORA I MJERE ZABRANE ZA TRINAEST OSUMNJIČENIH OSOBA KOJE SU LIŠENE SLOBODE U AKCIJI KODNOG NAZIVA „ŠETAČ II“

13.06.2014. 19:15

Tužilac Tužilaštva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za dvanaest osumnjičenih osoba i mjere zabrane za jednu osobu, za koje postoji osnovana sumnja da su počinili krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. KZ-a BiH.

UPUĆEN PRIJEDLOG ZA ODREĐIVANJE MJERA PRITVORA I MJERE ZABRANE ZA TRINAEST OSUMNJIČENIH OSOBA KOJE SU LIŠENE SLOBODE U AKCIJI KODNOG NAZIVA „ŠETAČ II“

Postupajući tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH uputio je prijedlog za određivanje pritvora u trajanju od mjesec (30) dana za osumnjičene:

1.    Svetozara Perućicu (1981) iz Bileće, ranije osuđivanog, nalazi se u bjekstvu,

2.    Neđeljka Kuljića (1981) iz Bileće, ranije osuđivanog, nalazi se u bjekstvu,

3.    Govedarica Marka (1988) iz Bileće, nalazi se u bjekstvu,

4.    Trifković Srećka (1985) iz Pala, nalazi se u bjekstvu,

5.    Kuljić Sašu (1986) godine, iz Bileće, državljanina BiH,

6.    Kuljić Milenka (1982) iz Bileće, državljanina BiH,

7.    Kuljić Sinišu, (1984) iz Bileće, državljanina BiH,

8.    Govedarica Miloša (1987) iz Bileće, državljanina BiH,

9.    Vuka Vujovića (1983) iz Bileće, državljanina BiH,

10.          Davora Miličevića (1972) iz Čapljine, državljanina BiH i Republike Hrvatske,

11.          Jozu Rašića (1976) iz Ljubuškog, državljanina BiH i Republike Hrvatske,

12.          Zorana Bandura (1963) iz Ljubuškog, državljanina BiH i R Hrvatske, i

13.          Marka Dunđera, (1986) iz Bileće, državljanina BiH.

Osumnjičene osobe su u jutarnjim satima dana 11. 06. 2014. godine, slobode lišili ovlašteni policijski službenici, u okviru združene akcije kodnog naziva "Šetač II". Oni su pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičeni su da su kao pripadnici organizovane grupe ljudi učestvovali u neovlaštenoj međunarodnoj trgovini veće količine opojne droge „cannabis sativa“ poznatije pod imenom „marihuana-skank“, sa područja Crne Gore na područje Bosne i Hercegovine, a potom navedenu drogu prodavali kupcima sa područja R Hrvatske i BiH.

Nakon ispitivanja svih osumnjičenih, postupajući tužilac je prema Sudu BiH uputio prijedlog za određivanje mjera pritvora Svetozaru Perućici, Neđeljku Kuljiću, Govedarica Marku i Trifković Srećku iz zakonskih razloga propisanih članom 132. stav 1. tačka a) i b) ZKP-a BiH i istovremeno stavio prijedlog Sudu BiH za raspisivanjem međunarodne potjernice iz razloga što se navedeni nalaze u bjekstvu.

Prema osumnjičenim Zoranu Banduru, Davoru Miličeviću i Jozi Rašiću predložen je prijedlog pritvora iz zakonskih razloga propisanih članom 132. stav 1. tačka a) i b) ZKP-a BiH, a Kuljić Saši, Kuljić Milenku, Kuljić Siniši, Govedarica Milošu, Vujović Vuku iz zakonskih razloga propisanih članom 132. stav 1. tačka b) ZKP-a BiH, te Kuljić Saši i iz zakonskih razloga propisanih članom 132. stav 1. tačka c) ZKP-a BiH.

Mjera pritvora za osumnjičene je, između ostalog, predložena zbog postojanja opasnosti od bjekstva, zbog osnovane bojazni da bi osumnjičeni boravkom na slobodi, u nastojanju da ometu i onemoguće vođenje krivičnog postupka protiv njih, uništili ili sakrili dokaze i tragove važne za krivični postupak, te izvršili uticaj na svjedoke i saučesnike, ali i zbog opravdane sumnje da bi osumnjičeni, ukoliko bi se našli na slobodi, mogli ponovo izvršiti neko od krivičnih djela koja im se stavljaju na teret.

U pogledu osumnjičenog Dunđer Marka, postupajući tužilac je predložio određivanje mjera zabrane iz člana 126. i 126a. ZKP-a BiH, odnosno predložene su mjere zabrane: napuštanja boravišta, zabrana napuštanja Bosne i Hercegovine, te zabrana korištenja lične karte za prelazak državne granice, kao i javljanje u nadležnu policijsku stanicu jednom sedmično.

Prijedlog za određivanje mjera pritvora i mjere zabrane upućen je Sudu BiH, a Tužilaštvo nastavlja istragu u ovom predmetu.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba