Вијести

ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ УЧЕСТВУЈЕ НА МЕЂУНАРОДНОЈ КОНФЕРЕНЦИЈИ – „ОКОНЧАЊЕ СЕКСУАЛНОГ НАСИЉА У РАТНИМ КОНФЛИКТИМА-ЛОНДОН 2014“

12.06.2014. 15:09

На глобалном самиту присутни су правосудни званичници из више од 100 земаља свијета, као и највиши званичници институција међународног права.

ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ УЧЕСТВУЈЕ НА МЕЂУНАРОДНОЈ КОНФЕРЕНЦИЈИ – „ОКОНЧАЊЕ СЕКСУАЛНОГ НАСИЉА У РАТНИМ КОНФЛИКТИМА-ЛОНДОН 2014“

Главни тужилац Тужилаштва БиХ, Горан Салиховић, учествује на највећој међународној конференцији посвећеној откривању, процесуирању и кажњавању сексуалног злостављања у сукобима, која се одржава у Лондону, уз покровитељство Министарства спољних послова Велике Британије.

На овој конференцији, представници правосудних, полицијских, здравствених и војних институција, као и представници невладиног сектора из цијелог свијета, имају прилику размијенити искуства о процесуирању предмета ратних злочина који укључују силовање и сексуално злостављање, пружању помоћи жртвама, судјеловању у мировним мисијама широм свијета, које имају задатак смиривања сукоба као и другим битним питањима из ове области.

Једна од тема конференције односила се и на проналазак модалитета за пружање одређене помоћи и репарације жртвама ратних злочина силовања и сексуалног злостављања, које се често налазе у врло тешкој ситуацији.

Према доступним подацима, за вријеме рата у БиХ, силовано је и сексуално злостављано око 40 000 жртава.

Тужилаштво Босне и Херцеговине, од оснивања Посебног одјела за ратне злочине, процесуира предмете који се односе на ратне злочине силовања и сексуалног злостављања, те у том правосудном сегменту остварује значајну регионалну и међународну сарадњу.

Током глобалног самита у Лондону, главни тужилац Салиховић се састао и разговарао са амбасадором САД-а за питања ратних злочина, Њ. Е. Stephenom Rappom, те главним тужиоцем при МКСЈ, Sergeom Brammertzom.

Током конференције у Лондону, главни тужилац је имао прилику разговарати са званичницима из међународних правосудних институција, као и представницима правосуђа земаља које имају искуства у процесуирању предмета ратних злочина, који укључују силовање и различите облике сексуалног злостављања жртава.

Тужилаштво БиХ и у наредном периоду наставља интензивно процесуирање предмета ратних злочина силовања, са посебним акцентом на сегмент заштите свједока и пружање помоћи жртвама и свједоцима, а све са циљем кажњавања починилаца ратних злочина и успоставе владавине права у Босни и Херцеговини.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba