Vijesti

GLAVNI TUŽILAC SUDJELUJE NA MEĐUNARODNOJ KONFERENCIJI – „OKONČANJE SEKSUALNOG NASILJA U RATNIM KONFLIKTIMA-LONDON 2014“

12.06.2014. 15:09

Na globalnom samitu prisutni su pravosudni zvaničnici iz više od 100 zemalja svijeta, kao i najviši zvaničnici institucija međunarodnog prava.

 

GLAVNI TUŽILAC SUDJELUJE NA MEĐUNARODNOJ KONFERENCIJI – „OKONČANJE SEKSUALNOG NASILJA U RATNIM KONFLIKTIMA-LONDON 2014“

Glavni tužilac Tužilaštva BiH, Goran Salihović, sudjeluje na najvećoj međunarodnoj konferenciji posvećenoj otkrivanju, procesuiranju i kažnjavanju seksualnog zlostavljanja u sukobima, koja se održava u Londonu, uz pokroviteljstvo Ministarstva vanjskih poslova Velike Britanije.

Na ovoj konferenciji, predstavnici pravosudnih, policijskih, zdravstvenih i vojnih institucija, kao i predstavnici nevladinog sektora iz cijelog svijeta, imaju priliku razmijeniti iskustva o procesuiranju predmeta ratnih zločina koji uključuju silovanje i seksualno zlostavljanje, pružanju pomoći žrtvama, sudjelovanju u mirovnim misijama diljem svijeta, koje imaju zadatak smirivanja sukoba kao i drugim bitnim pitanjima iz ove oblasti.

Jedna od tema konferencije odnosila se i na pronalazak modaliteta za pružanje određene pomoći i reparacije žrtvama ratnih zločina silovanja i seksualnog zlostavljanja, koje se često nalaze u vrlo teškoj situaciji.

Prema dostupnim podacima, za vrijeme rata u BiH, silovano je i seksualno zlostavljano oko 40 000 žrtava.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, od osnivanja Posebnog odjela za ratne zločine, procesuira predmete koji se odnose na ratne zločine silovanja i seksualnog zlostavljanja, te u tom pravosudnom segmentu ostvaruje značajnu regionalnu i međunarodnu saradnju.

Tokom globalnog samita u Londonu, glavni tužilac Salihović se sastao i razgovarao sa ambasadorom SAD-a za pitanja ratnih zločina, NJ. E. Stephenom Rappom, te glavnim tužiocem pri MKSJ, Sergeom Brammertzom.

Tokom konferencije u Londonu, glavni tužilac је imao priliku razgovarati sa zvaničnicima iz međunarodnih pravosudnih institucija, kao i predstavnicima pravosuđa zemalja koje imaju iskustva u procesuiranju predmeta ratnih zločina, koji uključuju silovanje i različite oblike seksualnog zlostavljanja žrtava.

Tužilaštvo BiH i u narednom periodu nastavlja intenzivno procesuiranje predmeta ratnih zločina silovanja, sa posebnim akcentom na segment zaštite svjedoka i pružanje pomoći žrtvama i svjedocima, a sve sa ciljem kažnjavanja počinilaca ratnih zločina i uspostave vladavine prava u Bosni i Hercegovini.

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba