Vijesti

U OKVIRU AKCIJE KODNOG NAZIVA „GOLD“ LIŠEN SLOBODE JOŠ JEDAN CARINSKI SLUŽBENIK UIO BiH

09.06.2014. 15:25

Postupajući po nalogu Tužilaštva BiH, ovlašteni policijski službenici Granične policije BiH, jutros su na Aerodromu Sarajevo lišili slobode carinskog službenika zaposlenog u UIO BiH, koji je osumnjičen da je počinio koruptivna krivična djela za koja se vodi istraga u okviru akcije kodnog naziva „Gold“.

U OKVIRU AKCIJE KODNOG NAZIVA „GOLD“ LIŠEN SLOBODE JOŠ JEDAN CARINSKI SLUŽBENIK UIO BiH

Osobe obuhvaćene ovom istragom osumnjičene su da su počinile koruptivna krivična djela davanja i primanja dara i drugih oblika koristi, kao i zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja, vezane za carinske procedure prilikom uvoza robe preko Carinske ispostave na Aerodromu Sarajevo.

Osumnjičeni, koji je jutros lišen slobode, uposlen je u jedinici pri carinskim organima koja je zadužena za otkrivanje i sprečavanje krijumčarenja i carinskih zloupotreba, odnosno u Sektoru za borbu protiv krijumčarenja i suzbijanje carinskih prevara u Regionalnom centru Sarajevo, u okviru Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Nakon što postupajući tužilac ispita osumnjičenog, donijet će odluku o upućivanju prijedloga za određivanje pritvora ili mjera zabrane, u skladu sa zakonom.

Istraga u predmetu kodnog naziva „Gold“ se nastavlja u pravcu podizanja optužnice protiv većeg broja osoba, za niz koruptivnih krivičnih djela počinjenih u proteklih 6 mjeseci.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba