Vijesti

NA PODRUČJU BRČKOG LIŠEN SLOBODE OSUMNJIČENI ZA RATNE ZLOČINE

03.06.2014. 15:21

Postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, policijski službenici SIPA-e, rano jutros na području Brčkog, lišili su slobode osumnjičenog Mitrović Novaka, rođenog 01.01.1952. godine u Prištini, nastanjenog u Brčkom.

NA PODRUČJU BRČKOG LIŠEN SLOBODE OSUMNJIČENI ZA RATNE ZLOČINE

Osumnjičeni je pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičen je da je kao pripadnik 2. Ozrenske brigade VRS počinio krivična djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz člana 173., te ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz člana 175. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

On je osumnjičen da je zajedno sa drugim pripadnicima VRS, kao čuvar u logoru „Dom Franjo Herljević“ u selu Kamenica općina Zavidovići, držao protivzakonito zatočene civile bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz općina Zenica, Zavidovići i Žepče u periodu od mjeseca juna do decembra 1992. godine.

On je osumnjičen da je u istom periodu počinio ubistva, mučenja i nečovječna postupanja prema žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, koje su u navedenom periodu bile zatočene u tom logoru.

Osumnjičeni će u zakonskom roku biti predat postupajućem tužiocu, koji će nakon ispitivanja osumnjičenog donijeti odluku o upućivanju prijedloga za određivanje mjere pritvora.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba