Вијести

ПО НАЛОГУ ТУЖИЛАШТВА БиХ ПРОВЕДЕНА АКЦИЈА КОДНОГ НАЗИВА „ГОЛД“. ЛИШЕНО СЛОБОДЕ 10 ЦАРИНСКИХ СЛУЖБЕНИКА У УИО БиХ ЗБОГ КОРУПТИВНИХ КРИВИЧНИХ ДЈЕЛА

02.06.2014. 15:06

Данас, 02. 06. 2014. године, у раним јутарњим часовима, на више локација у Сарајеву, Кисељаку и Палама, по налогу Тужилаштва БиХ, проведена је акција кодног назива „Голд“.

ПО НАЛОГУ ТУЖИЛАШТВА БиХ ПРОВЕДЕНА АКЦИЈА КОДНОГ НАЗИВА „ГОЛД“. ЛИШЕНО СЛОБОДЕ 10 ЦАРИНСКИХ СЛУЖБЕНИКА У УИО БиХ ЗБОГ КОРУПТИВНИХ КРИВИЧНИХ ДЈЕЛА

По налогу тужиоца из Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужлаштва БиХ, активности у оквиру ове истраге провели су полицијски службеници Граничне полиције БиХ и ОБА БиХ.

У оквиру акције лишено је слободе најмање 15 лица, од чега 10 царинских службеника, запослених у Царинској испостави Аеродрома Сарајево. Један од царинских службеника је лишен слободе на радном мјесту, а остали су лишени слободе у мјестима свог боравка.

Упоредо са лишењима слободе, извршени су претреси на више локација. Активности лишења слободе и претреса су проведене на подручју Сарајева, Кисељака и Пала.

Лица лишена слободе, између осталог, осумњичена су за коруптивна кривична дјела злоупотребе положаја или овлаштења, те примања дара и других облика користи.

Тужилаштво БиХ је више мјесеци проводило обимну истрагу у оквиру које су прикупљени докази да су наведени царински службеници злоупотребљавали положај, примали мито, те за новчану накнаду омогућавали увоз ствари и роба чији је промет под посебном процедуром (злато и сл.), као и других роба које су у БиХ увожене путем Царинске испоставе на Аеродрому Сарајево.

Осим царинских службеника, слободе су лишена и друга осумњичена лица која су учествовала у извршеним кривичним дјелима.

Лица лишена слободе осумњичена су да су учинила кривична дјела удруживања ради чињења кривичних дјела (члан 249. КЗ БиХ), злоупотреба положаја или овлаштења (члан 220. КЗ БиХ), примања дара и других облика користи (члан 217. КЗ БиХ), те кривично дјело кријумчарења (члан 214. КЗ БиХ).

Тужилаштво БиХ ће у овом предмету провести и финансијску истрагу, како би се утврдио износ незаконите имовинске користи, која је остварена извршењем ових кривичних дјела, те ће се тражити одузимање незаконито стечене користи коју су прибавили ови државни службеници.

Тужилаштво БиХ, заједно са полицијским агенцијама и агенцијама за провођење закона у БиХ, наставља борбу против корупције, ради успостављања владавине права на европском путу Босне и Херцеговине.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba