Вијести

ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ СЕ САСТАО СА ПРЕДСТАВНИЦИМА УДРУЖЕЊА ЖРТАВА РАТНИХ ЗЛОЧИНА ИЗ РС

05.05.2014. 10:33

Главни тужилац Тужилаштва БиХ Горан Салиховић, са тужиоцима из Посебног одјела за ратне злочине, састао се са представницима удружења жртава ратних злочина са подручја Републике Српске, гђом Смиљом Митровић и г. Зораном Шебезом из Удружења породица несталих бораца и цивила Семберије и Мајевице.

ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ СЕ САСТАО СА ПРЕДСТАВНИЦИМА УДРУЖЕЊА ЖРТАВА РАТНИХ ЗЛОЧИНА ИЗ РС

На састанку је разговарано о процесу тражења лица српске националности која су нестала током протеклог рата, те активностима које се у процесу тражења несталих лица требају предузети у будућности.

Главни тужилац је истакао да су тражење несталих лица те процес ексхумација и идентификација несталих лица међу приоритетима Тужилаштва БиХ, јер је то јако битно за породице жртава које већ 20 година трагају за својим најближима, као и за процесуирање предмета ратних злочина, у којима је документација о жртвама ратних злочина важан доказни материјал.

На састанку је разговарано и о потреби за што бржом идентификацијом жртава, путем ДНК методе, чији се посмртни остаци налазе у костурницама у БиХ.

Приликом састанка, госпођа Митровић је главном тужиоцу уручила одређен видео материјал који се односи на заробљавање њеног сина, за којим трага од 1995. године, а господин Шебез је уручио документацију о нестанку свог оца, на подручју Бугојна 1992. године.

Главни тужилац је позвао удружења жртава да тужилаштву достављају што више информација о несталим лицима те нагласио да ће Тужилаштво БиХ иницирати сарадњу свих институција укључених у овај процес с циљем да се у наредном периоду идентификује што већи број већ ексхумираних посмртних остатака, те пронађе што већи број од преосталих 7.000 лица, за чијим посмртним остацима се још трага.

Током рата у БиХ је нестало око 30.000 лица. До сада су пронађени посмртни остаци око 23.000 несталих лица, а идентификовано је око 17.000 лица.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba