Vijesti

GLAVNI TUŽILAC SE SASTAO SA PREDSTAVNICIMA UDRUŽENJA ŽRTAVA RATNIH ZLOČINA IZ RS

05.05.2014. 10:33

Glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović, sa tužiocima iz Posebnog odjela za ratne zločine, sastao se sa predstavnicima udruženja žrtava ratnih zločina sa područja Republike Srpske, gđom Smiljom Mitrović i g. Zoranom Šebezom iz Udruženja porodica nestalih boraca i civila Semberije i Majevice.

GLAVNI TUŽILAC SE SASTAO SA PREDSTAVNICIMA UDRUŽENJA ŽRTAVA RATNIH ZLOČINA IZ RS

Na sastanku je razgovarano o procesu traženja osoba srpske nacionalnosti koje su nestale tokom proteklog rata, te aktivnostima koje se u procesu traženja nestalih osoba trebaju poduzeti u budućnosti.

Glavni tužilac je istakao da su traženje nestalih osoba te proces ekshumacija i identifikacija nestalih osoba među prioritetima Tužilaštva BiH, jer je to jako bitno za porodice žrtava koje već 20 godina tragaju za svojim najbližima, kao i za procesuiranje predmeta ratnih zločina, u kojima je dokumentacija o žrtvama ratnih zločina važan dokazni materijal.

Na sastanku je razgovarano i o potrebi za što bržom identifikacijom žrtava, putem DNK metode, čiji se posmrtni ostaci nalaze u kosturnicama u BiH.

Prilikom sastanka, gospođa Mitrović je glavnom tužiocu uručila određen video materijal koji se odnosi na zarobljavanje njenog sina, za kojim traga od 1995. godine, a gospodin Šebez je uručio dokumentaciju o nestanku svog oca, na području Bugojna 1992. godine.

Glavni tužilac je pozvao udruženja žrtava da tužilaštvu dostavljaju što više informacija o nestalim osobama te naglasio da će Tužilaštvo BiH inicirati saradnju svih institucija uključenih u ovaj proces s ciljem da se u narednom periodu identificira što veći broj već ekshumiranih posmrtnih ostataka, te pronađe što veći broj od preostalih 7.000 osoba, za čijim posmrtnim ostacima se još traga.

Tokom rata u BiH je nestalo oko 30.000 osoba. Do sada su pronađeni posmrtni ostaci oko 23.000 nestalih osoba, a identificirano je oko 17.000 osoba.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba