Vijesti

GLAVNI TUŽITELJ POSJETIO SJEDIŠTE MEĐUNARODNOG POVJERENSTVA ZA NESTALE OSOBE (ICMP) U SARAJEVU

06.05.2014. 15:52

Središnje teme sastanka su se odnosile na mogućnost ubrzanja pronalaska i identifikacije nestalih osoba kao bitnog segmenta uspostave vladavine prava u BiH.

GLAVNI TUŽITELJ POSJETIO SJEDIŠTE MEĐUNARODNOG POVJERENSTVA ZA NESTALE OSOBE (ICMP) U SARAJEVU

Tijekom posjete sjedištu ICMP-ja u BiH, glavni tužitelj se sastao sa ravnateljicom Kathryne Bomberger, šefom programa za Zapadni Balkan g. Matthew Holiday i drugim djelatnicima povjerenstva.

Glavni tužitelj je rekao dužnosnicima ICMP-ja da se često sastaje sa predstavnicima udruga žrtava i obitelji nestalih osoba svih nacionalnosti iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, koje ga informiraju o problemima i poteškoćama sa kojima se susreću tražeći nestale, te da sve institucije u BiH, kao i međunarodna zajednica, moraju uložiti dodatne napore da se ovaj proces ubrza.

Na sastanku je ravnateljica Bomberger upoznala glavnog tužitelja sa poviješću misije ICMP-ja, od utemeljenja 1996. godine, te aktivnostima i rezultatima ostvarenim u Bosni i Hercegovini i drugim zemljama u svijetu.

Glavni tužitelj je istakao da se u BiH moraju pokrenuti intenzivne aktivnosti i svakodnevni kontakti i suradnja između svih subjekata uključenih u proces traženja i identifikacije nestalih osoba kako bi se ovaj proces ubrzao, jer se radi o procesu vrlo bitnom za obitelji žrtava, kao i za istrage u predmetima ratnih zločina u kojima su pronađeni i ekshumirani posmrtni ostaci, koji su ujedno važni materijalni dokazi u predmetima.

Na sastanku je razgovarano o mogućnostima ubrzanja procesa ekshumacija u budućnosti, kao i ubrzanja procesa identifikacije i rješavanja svih tehničkih poteškoća koje se pojave u tom procesu, kao što su poteškoće sa čuvanjem posmrtnih ostataka u odgovarajućim uvjetima, rješavanje identifikacije pronađenih posmrtnih ostataka za koje još nije utvrđen identitet žrtava kojima pripadaju i druge poteškoće koje se pojave tijekom rada na terenu.

Glavni tužitelj je istakao da često razgovara sa tužiteljima koji postupaju u predmetima ratnih zločina oko potrebe ubrzanja procesa ekshumacija i identifikacija, te da se nada da će se u što skorijem razdoblju završiti revizija pronađenih posmrtnih ostataka, koji čekaju identifikaciju, a nalaze se u mrtvačnicama u više gradova u BiH.

Postoje podaci da u mrtvačnicama postoji najmanje oko 3.000 pronađenih a neidentificiranih posmrtnih ostataka, čija identifikacija mora biti prioritet u narednom razdoblju.

Tijekom posjete sjedištu ICMP-ja u BiH, glavni tužitelj je obišao kapacitete za DNK identifikaciju, gdje su mu prezentirani tehnički kapaciteti i metodologija laboratorijskog rada na identifikaciji žrtava putem DNK metoda.

Suradnja Tužiteljstva BiH i ICMP-ja u BiH će se intenzivno nastaviti i u narednom razdoblju.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba