Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV ŽELJKE BUKMIR (1982) ZBOG ZLOUPOTREBE SLUŽBENOG POLOŽAJA I POVREDE TAJNOSTI POSTUPKA

06.05.2014. 15:07

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv Željke Bukmir, rođene 17. 10. 1982. godine u Ljubuškom, državljanke BiH i R Hrvatske.

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV ŽELJKE BUKMIR (1982) ZBOG ZLOUPOTREBE SLUŽBENOG POLOŽAJA I POVREDE TAJNOSTI POSTUPKA

Optužena se tereti da je krajem 2011. godine, radeći kao sudski pripravnik u Sudu BiH, zloupotrijebila službeni položaj i povrijedila tajnost postupka u okviru predmeta koji je Tužilaštvo BiH vodilo protiv više osoba sa područja Hercegovine, osumnjičenih za organizirani kriminal, krijumčarenje, nedozvoljenu proizvodnju i rasturanje neocarinjene robe.

Optužena je, nakon što je saznala da se u određenom predmetu vode posebne istražne radnje pod kodnim nazivom „Ota More“, koje su na osnovu naredbe Suda BiH provodili Tužilaštvo BiH i Federalna uprava policije, kontaktirala prvoosumnjičenog u predmetu, kojeg je lično poznavala jer se radi o osobi sa područja Ljubuškog te mu prenijela saznanja da se protiv njega i više drugih osoba provodi istraga i da im se vrši zakonito presretanje telekomunikacija.

Nakon toga, osumnjičeni članovi organizirane grupe su prestali komunicirati telefonima i promijenili brojeve telefona, što je dovelo do nemogućnosti prikupljanja dokaza i obustave istrage u tom predmetu.

Optužena se tereti da je zloupotrijebila svoja ovlaštenja te počinila krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja iz člana 220. KZ-a BiH, u vezi sa krivičnim djelom povreda tajnosti postupka iz člana 237. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba