Вијести

У ФРАНЦУСКОЈ ОТКРИВЕН И ЛИШЕН СЛОБОДЕ РАДОМИР ШУШЊАР ЗВАНИ ЛАЛЦО, ОСУМЊИЧЕН ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН У ПИОНИРСКОЈ УЛИЦИ У ВИШЕГРАДУ. ОЧЕКУЈЕ СЕ ЊЕГОВО ИЗРУЧЕЊЕ БиХ

07.04.2014. 15:29

Тужилац и истражиоци Тужилаштва БиХ, након вишемјесечних оперативних активности, лоцирали су осумњиченог у Француској. Од власти Републике Француске је затражено његово хапшење и изручење Босни и Херцеговини.

У ФРАНЦУСКОЈ ОТКРИВЕН И ЛИШЕН СЛОБОДЕ РАДОМИР ШУШЊАР ЗВАНИ ЛАЛЦО, ОСУМЊИЧЕН ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН У ПИОНИРСКОЈ УЛИЦИ У ВИШЕГРАДУ. ОЧЕКУЈЕ СЕ ЊЕГОВО ИЗРУЧЕЊЕ БиХ

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ, заједно са истражиоцима Тужилаштва БиХ, након вишемјесечних провјера и истражних радњи, на територији Републике Француске је лоцирао осумњиченог Радомира Шушњара из Вишеграда.

Након што је лоциран, у контакту са француским правосудним и полицијским институцијама је затражено његово хитно хапшење и изручење правосуђу Босне и Херцеговине.

У овим активностима је остварена значајна сарадња и са Тужилаштвом МКСЈ-а у Ден Хагу.

Радомир Шушњар је осумњичен да је лично и директно учествовао у учињењу стравичног злочина, који је у јавности познат и као „жива ломача“ у кући у Пионирској улици у Вишеграду, заједно са Миланом Лукићем, којем се суди у Хашком суду, као и другим лицима.

У мјесецу јуну 1992. године је у тој кући заробљено више од 60 цивила бошњачке националности са подручја Вишеграда, међу којима је било и жена и дјеце, који су потом запаљени, а у унутрашњост куће је пуцано из аутоматског наоружања.

Тада је убијено 59 лица, а само 7 жртава се успјело спасити и преживјети.

Осумњичени Радомир Шушњар је под истрагом Тужилаштва БиХ, а осумњичен је да је лично учествовао у затварању жртава у кући у Пионирској улици и каснијем паљењу објекта.

Тужилаштво БиХ се захваљује Амбасади Републике Француске у БиХ, Амбасади БиХ у Паризу, правосуђу и полицији Републике Француске, канцеларији Интерпола у БиХ и Централној канцеларији Интерпола у Лиону, Суду БиХ, Тужилаштву при МКСЈ-у и свим институцијама које су помогле у проналаску, лоцирању и хапшењу овог осумњиченог.

Тужилаштво очекује његово скоро изручење правосуђу БиХ и наставља активности у смјеру подизања оптужнице. Наведени догађај је јасна порука свим осумњиченима за ратне злочине да ће Тужилаштво БиХ и полицијске агенције пронаћи и процесуирати осумњичене гдје год се скривали, а све у интересу владавине права, мира и помирења у Босни и Херцеговини.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba