Vijesti

OPTUŽENI KOSTA SIMIĆ SPORAZUMNO PRIZNAO KRIVICU

27.03.2014. 15:31

Optuženi Kosta Simić sporazumno je priznao krivicu za počinjeno krivično djelo neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. stava 2. u vezi sa stavom 1. KZ-a BiH, u vezi sa članom 26. istog Zakona.

OPTUŽENI KOSTA SIMIĆ SPORAZUMNO PRIZNAO KRIVICU

Optuženi Kosta Simić, rođen 30. 09. 1988. godine u Gračanici, nastanjen u Modriči, ranije osuđivan, državljanin BiH, sporazumno je priznao krivicu za krivično djelo za koje se tereti i sa tužiocem Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH zaključio sporazum o priznanju krivice.

Sklapanjem sporazuma o priznanju krivice optuženi Simić je u potpunosti priznao izvršenje krivičnog djela za koje ga tereti optužnica Tužilaštva BiH od 21. 11. 2013. godine, koja je potvrđena od strane Suda BiH dana 28. 11. 2013. godine.

U skladu sa sporazumom, tužilac predlaže da Sud BiH optuženom izrekne kaznu zatvora u trajanju od jedne (1) godine.

Predložena kazna je u skladu s ulogom optuženog u izvršenju krivičnog djela opisanog u optužnici Tužilaštva BiH.

Prilikom utvrđivanja navedene kazne zatvora uzete su u obzir osobito olakšavajuće okolnosti, da je optuženi odmah na početku istrage bezrezervno priznao krivicu, a koje priznanje je pomoglo tužiocu u otkrivanju i dokazivanju predmetnog krivičnog djela, te da se radi o osobi koja je mlade životne dobi, da je oženjen, otac jednog maloljetnog djeteta.

Ovim sporazumom optuženi potvrđuje da je upoznat sa sadržajem optužnice Tužilaštva BiH. On istovremeno potvrđuje da izjavu o priznanju krivice daje dobrovoljno, svjesno i sa potpunim razumijevanjem pravnih posljedica, te je upoznat da može snositi troškove krivičnog postupka.

Potpisivanjem sporazuma o priznanju krivice optuženi pristaje da će na poziv Suda BiH svjedočiti pred Sudom BiH kao svjedok optužbe o krivičnopravnom događaju povodom kojeg je zaključio sporazum.

Sklapanjem sporazuma optuženi se odriče prava na suđenje, te prava na ulaganje žalbe na krivičnu sankciju koju mu izrekne Sud BiH.

Sporazum je proslijeđen Sudu Bosne i Hercegovine.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba