Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA POREZNU UTAJU OD 755.000,00 KM. OPTUŽENE TRI FIZIČKE I JEDNA PRAVNA OSOBA, MEĐU OPTUŽENIMA I DJELATNIK POREZNE UPRAVE FBiH

24.03.2014. 15:16

Uz jednu od najopsežnijih optužnica za poreznu utaju priloženo čak 898 dokaza i predloženo oduzimanje nezakonite imovinske koristi u iznosu od 755.257,22 KM.

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA POREZNU UTAJU OD 755.000,00 KM. OPTUŽENE TRI FIZIČKE I JEDNA PRAVNA OSOBA, MEĐU OPTUŽENIMA I DJELATNIK POREZNE UPRAVE FBiH

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju

Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv:

- Ivice Ćuka, rođenog 12. 07. 1977. godine u mjestu Broćanac u općini Posušje, nastanjenog u Posušju, ravnatelja i odgovorne osobe u poduzeću „Elipsa“ d.o.o. za trgovinu i usluge export-import Posušje, u razdoblju od 2003. do 2009. godine,

- Damira Ćuka zvanog „Pajo“, rođenog 17. 04. 1970. godine u Mostaru, nastanjenog u Posušju, uposlenika u poduzeću „Elipsa“ d.o.o. Posušje, a od 06. 11. 2009. godine ravnatelja i odgovorne osobe u ovom poduzeću,

- Dinka Ramljaka, rođenog 25. 08. 1961. godine u Mostaru, nastanjenog u Posušju, uposlenog u Poreznoj upravi FBiH - Poreznoj ispostavi Posušje i

- pravne osobe - poduzeća „Elipsa“ d.o.o. za trgovinu i usluge export-import Posušje, sa sjedištem u naselju Vranić u općini Posušje.

U optužnici se navodi da su, Ivica Ćuk kao vlasnik, utemeljitelj i ravnatelj poduzeća „Elipsa“ d.o.o Posušje, u dogovoru sa Damirom Ćukom, koji je obavljao i poduzimao radnje u poslovanju poduzeća „Elipsa“ d.o.o., počinili poreznu utaju.

Optuženi su izbjegli plaćanje poreza na promet robe ukupne vrijednosti od oko 7,4 milijuna KM, na koju nije obračunat ni plaćen porez na promet, a kako bi to prikrili, sačinjavali su lažnu dokumentaciju da roba služi za daljnju prodaju, te sačinjavali fiktivne i porezno ništavne račune i otpremnice, lažno prikazujući da su robu prodali fiktivnim firmama.

Na taj način je poduzeće „Elipsa“ d.o.o. izbjeglo plaćanje poreza na promet u iznosu od 755.257,22 KM, za koji iznos je oštećen proračun Bosne i Hercegovine i nanesena šteta državi i građanima.

Optuženi Dinko Ramljak se tereti da kao ovlaštena službena osoba u Federaciji BiH, odnosno u svojstvu inspektora Porezne uprave FBiH - Kantonalnog poreznog ureda Ljubuški, tijekom 2005. godine, prigodom vršenja kontrole poslovanja poduzeća „Elipsa“ d.o.o. Posušje, nije izvršio inspekcijski nadzor te je učinio niz propusta koji su rezultirali prouzrokovanjem štete i ostvarenjem nezakonite imovinske koristi.

Poduzeće „Elipsa“ d.o.o. Posušje se tereti da je raspolagalo protupravnom imovinskom koristi u iznosu od 755.257,22 KM, za razdoblje 2005. godine, koju je u ime i za račun navedenog poduzeća ostvario ravnatelj Ivica Ćuk.

Optuženi Ivica Ćuk i Damir Ćuk se terete da su počinili kazneno djelo porezne utaje iz članka 210. KZ-a BiH, optuženi Dinko Ramljak se tereti da je počinio kazneno djelo nesavjesnog rada u službi iz članka 387. KZ-a FBiH, a poduzeće „Elipsa“ d.o.o. Posušje se tereti da je počinilo kazneno djelo porezne utaje iz članka 210. KZ-a BiH.

Tužiteljstvo BiH je uz ovu opsežnu optužnicu priložilo 11 registratora sa 898 dokaza kojima se dokazuje porezna utaja i ostvarenje nezakonite imovinske koristi u iznosu od 755.257,22 KM, a tijekom postupka će tražiti oduzimanje nezakonito stečene imovinske koristi i vraćanje u proračun Bosne i Hercegovine.

Tužiteljstvo BiH, zajedno s policijskim i agencijama za provedbu zakona u BiH, nastavlja borbu protiv poreznih utaja i gospodarskog kriminala, kao oblika kaznenih djela kojima se podriva ekonomski sustav i nanosi šteta proračunu i građanima Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba