Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ЗАСТУПНИКА У ПАРЛАМЕНТУ ФБиХ МИДХАТА ОСМАНОВИЋА И В.Д. ДИРЕКТОРА ЗЗО ТК ВЕЛИДА ТОРИЋА. ОПТУЖЕНИ СЕ ТЕРЕТЕ ЗА КОРУПТИВНА КРИВИЧНА ДЈЕЛА, ЗЛОУПОТРЕБУ ПОЛОЖАЈА ИЛИ ОВЛАШТЕЊА И НЕЗАКОНИТО ПОСРЕДОВАЊЕ

19.03.2014. 15:02

Тужилац из Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ЗАСТУПНИКА У ПАРЛАМЕНТУ ФБиХ МИДХАТА ОСМАНОВИЋА И В.Д. ДИРЕКТОРА ЗЗО ТК ВЕЛИДА ТОРИЋА. ОПТУЖЕНИ СЕ ТЕРЕТЕ ЗА КОРУПТИВНА КРИВИЧНА ДЈЕЛА, ЗЛОУПОТРЕБУ ПОЛОЖАЈА ИЛИ ОВЛАШТЕЊА И НЕЗАКОНИТО ПОСРЕДОВАЊЕ

- Мидхата Османовића, рођеног 29. 03. 1961. године у Тузли, настањеног у Сребренику, држављанина БиХ и

- Велида Торића, рођеног 01. 07. 1954. године у Оџаку, настањеног у Сребренику, држављанина БиХ.

У оптужници се наводи да су Мидхат Османовић као заступник у Представничком дому Парламента ФБиХ, односно као службено лице у институцијама Федерације БиХ, и Велид Торић као в.д. директора Завода здравственог осигурања Тузланског кантона, у међусобном договору, злоупотребом положаја или овлаштења и противзаконитим посредовањем остварили незакониту имовинску корист.

Они се терете да су организованим и заједничким дјеловањем од једног лица, које је запослено на одређено вријеме у Заводу здравственог осигурања Тузланског кантона, тражили и узели новац у износу од 20.000,00 КМ како би ријешили радни статус тог лица.

Мидхат Османовић је лишен слободе у координисаној акцији полицијских службеника SIPA-е, након што је дана 25. 12. 2013. године у хотелу „Тузла“ узео од оштећеног лица коверту са 20.000,00 КМ, те наредио оптуженом Велиду Торићу да сачини рјешење о запослењу овог лица. Оптужени Османовић је након тога у брзој акцији полиције, изведеној по налогу Тужилаштва БиХ, на мјесту догађаја лишен слободе, а новац је одузет.

Тужилаштво БиХ је провело детаљну истрагу након које је подигло оптужницу којом терети Мидхата Османовића и Велида Торића да су учинили кривична дјела противзаконито посредовање из члана 382. КЗ-а ФБиХ и злоупотреба положаја или овлаштења из члана 383. КЗ-а ФБиХ.

Кривична дјела учињена у овом предмету представљају примјер злоупотребе службеног положаја или овлаштења и корупције, која су откривена и спријечена одлучном акцијом Тужилаштва БиХ и SIPA-е, а о чему је упозната и јавност Босне и Херцеговине.

Тужилашво БиХ поручује свим грађанима наше земље да наставља борбу против корупције и организованог криминала како би заштитило грађане Босне и Херцеговине, који су жртве ових кривичних дјела.

Позивамо грађане да пријављују корупцију! Заједничком сарадњом можемо остварити значајне резултате те јасно поручујемо да имамо капацитете за откривање и процесуирање учинилаца ових кривичних дјела, као и то да у борби за владавину права неће бити недодирљивих.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba