Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV ZASTUPNIKA U PARLAMENTU FBiH MIDHATA OSMANOVIĆA I V.D. DIREKTORA ZZO TK VELIDA TORIĆA. OPTUŽENI SE TERETE ZA KORUPTIVNA KRIVIČNA DJELA, ZLOUPOTREBU POLOŽAJA ILI OVLAŠTENJA I NEZAKONITO POSREDOVANJE

19.03.2014. 15:02

Tužilac iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV ZASTUPNIKA U PARLAMENTU FBiH MIDHATA OSMANOVIĆA I V.D. DIREKTORA ZZO TK VELIDA TORIĆA. OPTUŽENI SE TERETE ZA KORUPTIVNA KRIVIČNA DJELA, ZLOUPOTREBU POLOŽAJA ILI OVLAŠTENJA I NEZAKONITO POSREDOVANJE

- Midhata Osmanovića, rođenog 29. 03. 1961. godine u Tuzli, nastanjenog u Srebreniku, državljanina BiH i

- Velida Torića, rođenog 01. 07. 1954. godine u Odžaku, nastanjenog u Srebreniku, državljanina BiH.

U optužnici se navodi da su Midhat Osmanović kao zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, odnosno kao službena osoba u institucijama Federacije BiH, i Velid Torić kao v.d. direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona, u međusobnom dogovoru, zloupotrebom položaja ili ovlaštenja i protivzakonitim posredovanjem ostvarili nezakonitu imovinsku korist.

Oni se terete da su organiziranim i zajedničkim djelovanjem od jedne osobe, koja je zaposlena na određeno vrijeme u Zavodu zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona, tražili i uzeli novac u iznosu od 20.000,00 KM kako bi riješili radni status te osobe.

Midhat Osmanović je lišen slobode u koordiniranoj akciji policijskih službenika SIPA-e, nakon što je dana 25. 12. 2013. godine u hotelu „Tuzla“ uzeo od oštećene osobe kovertu sa 20.000,00 KM, te naredio optuženom Velidu Toriću da sačini rješenje o zaposlenju ove osobe. Optuženi Osmanović je nakon toga u brzoj akciji policije, izvedenoj po nalogu Tužilaštva BiH, na mjestu događaja lišen slobode, a novac je oduzet.

Tužilaštvo BiH je provelo detaljnu istragu nakon koje je podiglo optužnicu kojom tereti Midhata Osmanovića i Velida Torića da su počinili krivična djela protuzakonito posredovanje iz člana 382. KZ-a FBiH i zloupotreba položaja ili ovlašćenja iz člana 383. KZ-a FBiH.

Krivična djela počinjena u ovom predmetu predstavljaju primjer zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja i korupcije, koja su otkrivena i spriječena odlučnom akcijom Tužilaštva BiH i SIPA-e, a o čemu je upoznata i javnost Bosne i Hercegovine.

Tužilašvo BiH poručuje svim građanima naše zemlje da nastavlja borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala kako bi zaštitilo građane Bosne i Hercegovine, koji su žrtve ovih krivičnih djela.

Pozivamo građane da prijavljuju korupciju! Zajedničkom saradnjom možemo ostvariti značajne rezultate te jasno poručujemo da imamo kapacitete za otkrivanje i procesuiranje počinilaca ovih krivičnih djela, kao i to da u borbi za vladavinu prava neće biti nedodirljivih.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba