Vijesti

ŠESTERICA OPTUŽENIH ZA KRIJUMČARENJE SPORAZUMNO PRIZNALI KRIVNJU. OSIM ZATVORSKIH KAZNI, SPORAZUMIMA JE PREDVIĐENO ODUZIMANJE NEZAKONITE IMOVINSKE KORISTI U IZNOSU OD 66.000 KM KOJE ĆE BITI VRAĆENE U PRORAČUN

13.03.2014. 15:09

Šesterica optuženih su sporazumno priznali krivnju za počinjeno kazneno djelo organiziranje grupe ljudi ili udruženja za krijumčarenje ili raspačavanje neocarinjene robe iz članka 215. KZ-a BiH.

ŠESTERICA OPTUŽENIH ZA KRIJUMČARENJE SPORAZUMNO PRIZNALI KRIVNJU. OSIM ZATVORSKIH KAZNI, SPORAZUMIMA JE PREDVIĐENO ODUZIMANJE NEZAKONITE IMOVINSKE KORISTI U IZNOSU OD 66.000 KM KOJE ĆE BITI VRAĆENE U PRORAČUN

Optuženi, koji su sklopili sporazum o priznanju krivnje sa tužiteljem Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, su:

  1. Lazar Bajović, rođen 04. 06. 1985. godine u Bileći gdje je i nastanjen, državljanin BiH. Sukladno sporazumu, tužitelj, branitelj i optuženi suglasni su da Sud BiH optuženom izrekne kaznu zatvora u trajanju od jedne (1) godine i tri (3) mjeseca. Optuženi se u smislu članaka 110. i 111. KZ-a BiH obvezuje da plati iznos od 10.000,00 KM, koji predstavlja protupravno ostvarenu imovinsku korist.
  2. Milan Vujović zvani „Žule“, rođen 30. 09. 1967. godine u Bileći, nastanjen u općini Nikšić u Crnoj Gori, državljanin Republike Crne Gore. Sukladno sporazumu, tužitelj, branitelj i optuženi suglasni su da Sud BiH optuženom izrekne kaznu zatvora u trajanju od jedne (1) godine. Optuženi se u smislu članaka 110. i 111. KZ-a BiH obvezuje da plati iznos od 25.000,00 KM, koji predstavlja protupravno ostvarenu imovinsku korist.
  3. Duško Vujović, rođen 29. 11. 1973. godine u Trebinju, nastanjen u Bileći, državljanin BiH. Sukladno sporazumu, tužitelj, branitelj i optuženi suglasni su da Sud BiH optuženom izrekne uvjetnu kaznu zatvora u trajanju od dvije (2) godine i istodobno utvrdi da se ista neće izvršiti ako optuženi u roku od četiri (4) godine ne počini novo kazneno djelo. Optuženi se u smislu članaka 110. i 111. KZ-a BiH obvezuje da plati iznos od 20.000,00 KM, koji predstavlja protupravno ostvarenu imovinsku korist.
  4. Slaviša Đurica, rođen 03. 03. 1970. godine u Stocu, nastanjen u općini Berkovići, državljanin BiH. Sukladno sporazumu, tužitelj, branitelj i optuženi suglasni su da Sud BiH optuženom izrekne uvjetnu kaznu zatvora u trajanju od dvije (2) godine i istodobno utvrdi da se ista neće izvršiti ako optuženi u roku od dvije (2) godine ne počini novo kazneno djelo. Optuženi se u smislu članaka 110. i 111. KZ-a BiH obvezuje da plati iznos od 10.000,00 KM, koji predstavlja protupravno ostvarenu imovinsku korist.
  5. Darko Vujović, rođen 26. 01. 1977. godine u Trebinju gdje je i nastanjen, državljanin BiH. Sukladno sporazumu, tužitelj, branitelj i optuženi suglasni su da Sud BiH optuženom izrekne uvjetnu kaznu zatvora u trajanju od jedne (1) godine i istodobno utvrdi da se ista neće izvršiti ako optuženi u roku od tri (3) godine ne počini novo kazneno djelo. Optuženi se u smislu članaka 110. i 111. KZ-a BiH obvezuje da plati iznos od 500,00 KM, koji predstavlja protupravno ostvarenu imovinsku korist.
  6. Miloš Ždrale, rođen 20. 03. 1983. godine u Trebinju, nastanjen u Bileći, državljanin BiH. Sukladno sporazumu, tužitelj, branitelj i optuženi suglasni su da Sud BiH optuženom izrekne uvjetnu kaznu zatvora u trajanju od jedne (1) godine i istodobno utvrdi da se ista neće izvršiti ako optuženi u roku od tri (3) godine ne počini novo kazneno djelo. Optuženi se u smislu članaka 110. i 111. KZ-a BiH obvezuje da plati iznos od 500,00 KM, koji predstavlja protupravno ostvarenu imovinsku korist. 

Sklapanjem sporazuma o priznanju krivnje svi navedeni optuženi su u cijelosti priznali izvršenje kaznenog djela za koje ih tereti optužnica Tužiteljstva BiH od 22. 04. 2013. godine.

Predložene kazne odgovaraju težini kaznenog djela, kao i ulogama optuženih u izvršenju istog.

Ovim sporazumima optuženi potvrđuju da su upoznati sa sadržajem optužnice Tužiteljstva BiH. Oni istodobno potvrđuju da izjavu o priznanju krivnje daju dragovoljno, svjesno i sa razumijevanjem, bez ikakve prinude ili nagovora, te se obvezuju da će snositi troškove kaznenog postupka koje će, u ovisnosti o njegovoj složenosti, odrediti Sud BiH.

Sklapanjem sporazuma optuženi se odriču prava na suđenje, te prava na ulaganje žalbe na kaznenu sankciju koju im izrekne Sud BiH.

Sporazumi su proslijeđeni Sudu Bosne i Hercegovine.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba