Vijesti

ODRŽAN SASTANAK GLAVNOG TUŽITELJA I DIREKTORA UNO BiH. DOGOVORENO FORMIRANJE SPECIJALNOG TIMA KOJI ĆE RADITI SA TUŽITELJSTVOM BiH NA OTKRIVANJU I PROCESUIRANJU POREZNIH UTAJA

19.02.2014. 15:07

Glavni tužitelj Tužiteljstva BiH Goran Salihović i ravnatelj Uprave za neizravno oporezivanje BiH Miro Džakula, održali su sastanak na kojem su dogovorene konkretne aktivnosti na formiranju specijalnog tima, po ugledu na rad USKOK-a u Republici Hrvatskoj.

ODRŽAN SASTANAK GLAVNOG TUŽITELJA I DIREKTORA UNO BiH. DOGOVORENO FORMIRANJE SPECIJALNOG TIMA KOJI ĆE RADITI SA TUŽITELJSTVOM BiH NA OTKRIVANJU I PROCESUIRANJU POREZNIH UTAJA

Na sastanku je određen tim od 8 specijaliziranih uposlenika UNO BiH, kao i koordinator tima, koji će skupa sa rukovoditeljem Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju i tužiteljima iz Odsjeka za gospodarski kriminal Tužiteljstva BiH, raditi na otkrivanju i kaznenom procesuiranju počinitelja poreznih utaja i neplaćanja poreza.

Na ovaj način, radeći po modalitetu USKOK-a u Republici Hrvatskoj, bit će omogućena učinkovitija borba protiv poreznih utaja kojima se nanosi šteta proračunu BiH i svim građanima Bosne i Hercegovine.

Tim uposlenika UNO BiH će u stalnom kontaktu sa tužiteljima Tužiteljstva BiH izravno i svakodnevno surađivati u istragama usmjerenim na otkrivanje poreznih utaja. Iz obje institucije su određeni djelatnici za zajednički rad, koji imaju veliko iskustvo u procesuiranju kaznenih djela iz oblasti financijskog i gospodarskog kriminala. Oni će provoditi aktivnosti na otkrivanju i kažnjavanju poreznih utaja, kao i aktivnosti povrata utajenog poreza u proračun Bosne i Hercegovine.

Gospodin Džakula je informirao glavnog tužitelja da će UNO uskoro Tužiteljstvu BiH dostaviti opsežno izvješće koje je tužiteljstvo tražilo, a odnosi se poduzeća i porezne obveznike koji državi duguju oko 296 milijuna KM. Oni će dogovoriti daljnje aktivnosti na procesuiranju fizičkih i pravnih osoba za koje postoje dokazi da su počinili kazneno djelo.

Intenzivna suradnja Tužiteljstva BiH i UNO BiH će se nastaviti u budućnosti, radi otkrivanja i kaznenog gonjenja počinitelja poreznih utaja i povrata utajenog novca u proračun Bosne i Hercegovine.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba