Vijesti

ODRŽAN SASTANAK GLAVNOG TUŽIOCA I DIREKTORA UIO BiH. DOGOVORENO FORMIRANJE SPECIJALNOG TIMA KOJI ĆE RADITI SA TUŽILAŠTVOM BiH NA OTKRIVANJU I PROCESUIRANJU POREZNIH UTAJA

19.02.2014. 15:07

Glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović i direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Miro Džakula, održali su sastanak na kojem su dogovorene konkretne aktivnosti na formiranju specijalnog tima, po ugledu na rad USKOK-a u Republici Hrvatskoj.

ODRŽAN SASTANAK GLAVNOG TUŽIOCA I DIREKTORA UIO BiH. DOGOVORENO FORMIRANJE SPECIJALNOG TIMA KOJI ĆE RADITI SA TUŽILAŠTVOM BiH NA OTKRIVANJU I PROCESUIRANJU POREZNIH UTAJA

Na sastanku je određen tim od 8 specijaliziranih uposlenika UIO BiH, kao i koordinator tima, koji će zajedno sa rukovodiocem Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju i tužiocima iz Odsjeka za privredni kriminal Tužilaštva BiH, raditi na otkrivanju i krivičnom procesuiranju počinilaca poreznih utaja i neplaćanja poreza.

Na ovaj način, radeći po modalitetu USKOK-a u Republici Hrvatskoj, bit će omogućena efikasnija borba protiv poreznih utaja kojima se nanosi šteta budžetu BiH i svim građanima Bosne i Hercegovine.

Tim uposlenika UIO BiH će u stalnom kontaktu sa tužiocima Tužilaštva BiH direktno i svakodnevno sarađivati u istragama usmjerenim na otkrivanje poreznih utaja. Obje institucije su odredile službenike za zajednički rad, koji imaju veliko iskustvo u procesuiranju krivičnih djela iz oblasti finansijskog i privrednog kriminala. Oni će provoditi aktivnosti na otkrivanju i kažnjavanju poreznih utaja, kao i aktivnosti povrata utajenog poreza u budžet Bosne i Hercegovine.

Gospodin Džakula je informirao glavnog tužioca da će UIO uskoro Tužilaštvu BiH dostaviti obiman izvještaj koji je tužilaštvo tražilo, a odnosi se na preduzeća i porezne obveznike koji državi duguju oko 296 miliona KM. Oni će dogovoriti dalje aktivnosti na procesuiranju fizičkih i pravnih osoba za koje postoje dokazi da su počinili krivično djelo.

Intenzivna saradnja Tužilaštva BiH i UIO BiH će se nastaviti u budućnosti radi otkrivanja i krivičnog gonjenja počinilaca poreznih utaja i povrata utajenog novca u budžet Bosne i Hercegovine.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba