Vijesti

IZASLANSTVO EUROPSKOG POVJERENSTVA POSJETILO TUŽITELJSTVO BiH

13.02.2014. 14:37

Glavni tužitelj Tužiteljstva BiH Goran Salihović sastao se sa izaslanstvom Europskog povjerenstva, koje je predvodila Paola Pampaloni, šefica Odjela za BiH unutar Direkcije Europskog povjerenstva za proširenje.

IZASLANSTVO EUROPSKOG POVJERENSTVA POSJETILO TUŽITELJSTVO BiH
IZASLANSTVO EUROPSKOG POVJERENSTVA POSJETILO TUŽITELJSTVO BiH

Glavne teme sastanka odnosile su se na nastavak strukturiranog dijaloga o reformi pravosuđa, te tematske sjednice koje se trebaju održavati prije nastavka strukturiranog dijaloga.

Predstavnici Europskog povjerenstva su iskazali potporu Tužiteljstvu BiH u naporima na uspostavi vladavine prava te aktivnostima koje tužiteljstvo poduzima kako bi učinkovitije procesuiralo predmete ratnih zločina, korupcije i organiziranog kriminala. Također, iskazana je potpora i aktivnostima na jačanju regionalne suradnje između tužiteljstava zemalja regije.

Glavni tužitelj se zahvalio predstavnicima Europskog povjerenstva na potpori u procesu uspostave vladavine prava u Bosni i Hercegovini. Također je upozorio predstavnike Europskog povjerenstva na pokušaje političkih pritisaka, koji su vrlo štetni za pravosuđe i Bosnu i Hercegovinu, a koji se dešavaju u okviru prijedloga Zakona o Tužiteljstvu BiH, Zakona o plaćama i naknadama nositelja pravosudnih funkcija, te Zakona o VSTV-u BiH i Zakona o Sudu BiH.

„Putem određenih aktivnosti se pokušava vršiti pritisak na tužitelje, preko plaća i naknada, a također, vrlo su negativne intencije da se političke strukture upliću u način izbora tužitelja u BiH. Izbor tužitelja mora biti politički neovisan, a Zakon o Tužiteljstvu BiH i Zakon o VSTV-u BiH uopće nisu zakoni o kojima je predviđeno da se razgovara u okviru strukturiranog dijaloga“ - istakao je glavni tužitelj, te pozvao Europsko povjerenstvo i strukture EU da zaštite neovisnost pravosuđa u Bosni i Hercegovini, što su predstavnici Europskog povjerenstva i podržali.

Gđa Pampaloni je upoznala glavnog tužitelja da je u središtu interesovanja Europskog povjerenstva proces reforme pravosuđa u BiH, te da Europsko povjerenstvo prati aktivnosti koje se odnose na suradnju u okviru protokola o suradnji u procesuiranju predmeta ratnih zločina, koji su potpisani između BiH, Srbije i Hrvatske.

Glavni tužitelj Salihović je istakao da Tužiteljstvo BiH u ovoj godini nastavlja intenzivne aktivnosti u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije, kao i napore za učinkovitije procesuiranje predmeta ratnih zločina, te naglasio da je regionalna suradnja jedan od ključnih elemenata za učinkovito procesuiranje predmeta međunarodnog kriminala.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba