Vijesti

PO NALOGU TUŽITELJSTVA BiH REALIZIRANA VELIKA ZDRUŽENA POLICIJSKA AKCIJA KODNOG NAZIVA „BETY“ NA OTKRIVANJU OSOBA OSUMNJIČENIH ZA ORGANIZIRANO KRIVOTVORENJE DOKUMENATA

13.02.2014. 07:52

Postupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, djelujući u koordiniranoj akciji, policijski djelatnici SIPA-e, MUP-a RS i MUP-a KS izvršili su pretrese i lišenja slobode u više gradova diljem BiH.

PO NALOGU TUŽITELJSTVA BiH REALIZIRANA VELIKA ZDRUŽENA POLICIJSKA AKCIJA KODNOG NAZIVA „BETY“ NA OTKRIVANJU OSOBA OSUMNJIČENIH ZA ORGANIZIRANO KRIVOTVORENJE DOKUMENATA

U BiH su izvršena lišenja slobode 14 osoba i pretresi na ukupno 18 lokacija u različitim dijelovima Bosne i Hercegovine. Pretresi su izvršeni u općinama Istočna Ilidža, Višegrad, Novo Goražde, Gacko, Trebinje i Sarajevo.

Provodeći istragu u predmetu kodnog naziva „Bety“ otkrivena je organizirana kriminalna skupina čiji članovi nabavljaju, posreduju u nabavci, krijumčare i na drugi način rasturaju opojnu drogu skank na području Bosne i Hercegovine. U istrazi je otkriveno da članovi ove kriminalne skupine izrađuju krivotvoreni novac, kao i različite vrste diploma, svjedodžbi i drugih uvjerenja.

U ovoj akciji lišene su slobode osobe koje su, između ostalog, osumnjičene da su kao organizirana kriminalna skupina vršile krivotvorenje različitih dokumenata i svjedodžbi institucija BiH i Republike Srbije, uključujući i diplome o školskoj spremi.

Naporedno su realizirane aktivnosti u Republici Srbiji, sa čijim institucijama je ostvarena značajna suradnja u ovom predmetu.

Osobe lišene slobode u ovoj akciji se sumnjiče da su izvršile kaznena djela organizirani kriminal iz članka 250. KZ-a BiH u svezi s kaznenim djelom neovlašteni promet opojnim drogama iz članka 195. KZ-a BiH, krivotvorenje novca iz članka 205. KZ-a BiH, krivotvorenje isprave iz članka 373. KZ-a FBiH, kazneno djelo falsifikovanje isprave iz člana 377. KZ-a RS i kazneno djelo navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja iz članka 381. KZ-a RS.

Postupajući tužitelj će u zakonskom roku ispitati osumnjičene i nakon toga će odlučiti hoće li prema Sudu BiH uputiti zahtjev za određivanje mjere pritvora za osumnjičene osobe.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba