Vijesti

PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH REALIZOVANA VELIKA ZDRUŽENA POLICIJSKA AKCIJA KODNOG NAZIVA „BETY“ NA OTKRIVANJU OSOBA OSUMNJIČENIH ZA ORGANIZOVANO KRIVOTVORENJE DOKUMENATA

13.02.2014. 07:52

Postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, djelujući u koordiniranoj akciji, policijski službenici SIPA-e, MUP-a RS i MUP-a KS izvršili su pretrese i lišenja slobode u više gradova širom BiH.

PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH REALIZOVANA VELIKA ZDRUŽENA POLICIJSKA AKCIJA KODNOG NAZIVA „BETY“ NA OTKRIVANJU OSOBA OSUMNJIČENIH ZA ORGANIZOVANO KRIVOTVORENJE DOKUMENATA

U BiH su izvršena lišenja slobode 14 osoba i pretresi na ukupno 18 lokacija u različitim dijelovima Bosne i Hercegovine. Pretresi su izvršeni u općinama Istočna Ilidža, Višegrad, Novo Goražde, Gacko, Trebinje i Sarajevo.

Provodeći istragu u predmetu kodnog naziva „Bety“ otkrivena je organizovana kriminalna grupa čiji članovi nabavljaju, posreduju u nabavci, krijumčare i na drugi način rasturaju opojnu drogu skank na području Bosne i Hercegovine. U istrazi je otkriveno da članovi ove kriminalne grupe izrađuju falsifikovani novac, kao i različite vrste diploma, svjedočanstava i drugih uvjerenja.

U ovoj akciji lišene su slobode osobe koje su, između ostalog, osumnjičene da su kao organizovana kriminalna grupa vršile krivotvorenje različitih dokumenata i svjedočanstava institucija BiH i Republike Srbije, uključujući i diplome o školskoj spremi.

Uporedo su realizovane aktivnosti u Republici Srbiji, sa čijim institucijama je ostvarena značajna saradnja u ovom predmetu.

Osobe lišene slobode u ovoj akciji se sumnjiče da su izvršile krivična djela organizirani kriminal iz člana 250. KZ-a BiH u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. KZ-a BiH, krivotvorenje novca iz člana 205. KZ-a BiH, krivotvorenje isprave iz člana 373. KZ-a FBiH, krivično djelo falsifikovanje isprave iz člana 377. KZ-a RS i krivično djelo navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja iz člana 381. KZ-a RS.

Postupajući tužilac će u zakonskom roku ispitati osumnjičene i nakon toga će odlučiti hoće li prema Sudu BiH uputiti zahtjev za određivanje mjere pritvora za osumnjičene osobe.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba