Вијести

ОДРЖАН САСТАНАК ГЛАВНОГ ТУЖИОЦА И ДИРЕКТОРА УИО БиХ. ДОГОВОРЕНА ИНТЕНЗИВНА САРАДЊА У ОТКРИВАЊУ И КРИВИЧНОМ ПРОЦЕСУИРАЊУ ПОЧИНИЛАЦА ПОРЕСКИХ УТАЈА

07.02.2014. 15:07

У згради Управе за индиректно опорезивање БиХ, у Регионалном центру у Бањој Луци, одржан је заједнички састанак главног тужиоца Горана Салиховића, замјеника главног тужиоца Боже Михајловића и директора Управе за индиректно опорезивање БиХ Мире Џакуле, на којем је разговарано о интензивној сарадњи у откривању и кривичном процесуирању учинилаца кривичних дјела пореских утаја.

ОДРЖАН САСТАНАК ГЛАВНОГ ТУЖИОЦА И ДИРЕКТОРА УИО БиХ. ДОГОВОРЕНА ИНТЕНЗИВНА САРАДЊА У ОТКРИВАЊУ И КРИВИЧНОМ ПРОЦЕСУИРАЊУ ПОЧИНИЛАЦА ПОРЕСКИХ УТАЈА

На састанку је разговарано о актуелним темама, о активностима формирања посебног специјализованог Тима за брже и ефикасније процесуирање кривичних дјела пореских утаја, који би требао бити формиран по узору на “УСКОК” из сусједне Републике Хрватске.

Ангажман овог тима ће значајно убрзати заједнички рад на откривању пореских утаја у великим износима, процесуирању и кажњавању учинилаца, те враћању незаконите имовинске користи у буџет Босне и Херцеговине.

Уз тужиоце и особље Тужилаштва БиХ у тиму ће радити уско специјализовани истражиоци из УИО БиХ, који већ имају вишегодишње искуство у откривању незаконитости из области ПДВ-а.

“Намјера је да посебно успостављен тим ради дужи временски период, јер све што води ка специјализацији треба подржати и развијати”, истакaо је главни тужилац Тужилаштва БиХ Горан Салиховић.

На састанку је разговарано и о објављеном списку дужника за ПДВ, царине и акцизе, који дугују око 300 милиона КМ, те захтјеву Тужилаштва БиХ према УИО за достављање додатних информација о тим дуговањима ради процесуирања у случају постојања кривичног дјела, као и извјештајима против већег броја физичких и правних лица, против којих је УИО поднијела извјештаје због неплаћања пореза и због пореских утаја, а који се процесуирају у Тужилаштву БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba