Vijesti

ODRŽAN SASTANAK GLAVNOG TUŽIOCA I DIREKTORA UIO BiH. DOGOVORENA INTENZIVNA SARADNJA U OTKRIVANJU I KRIVIČNOM PROCESUIRANJU POČINILACA POREZNIH UTAJA

07.02.2014. 15:07

U zgradi Uprave za indirektno oporezivanje BiH, u Regionalnom centru u Banjaluci, održan je zajednički sastanak glavnog tužioca Gorana Salihovića, zamjenika glavnog tužioca Bože Mihajlovića i direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH Mire Džakule, na kojem je razgovarano o intenzivnoj saradnji u otkrivanju i krivičnom procesuiranju počinilaca krivičnih djela poreznih utaja.

ODRŽAN SASTANAK GLAVNOG TUŽIOCA I DIREKTORA UIO BiH. DOGOVORENA INTENZIVNA SARADNJA U OTKRIVANJU I KRIVIČNOM PROCESUIRANJU POČINILACA POREZNIH UTAJA

Na sastanku je razgovarano o aktuelnim temama, o aktivnostima formiranja posebnog specijaliziranog Tima za brže i efikasnije procesuiranje krivičnih djela poreznih utaja, koji bi trebao biti formiran po uzoru na “USKOK” iz susjedne Republike Hrvatske.

Angažman ovog tima će značajno ubrzati zajednički rad na otkrivanju poreznih utaja u velikim iznosima, procesuiranju i kažnjavanju počinilaca, te vraćanju nezakonite imovinske koristi u budžet Bosne i Hercegovine.

Uz tužioce i osoblje Tužilaštva BiH u timu će raditi usko specijalizirani istražioci iz UIO BiH, koji već imaju višegodišnje iskustvo u otkrivanju nezakonitosti iz oblasti PDV-a.

“Namjera je da posebno uspostavljen tim radi duži vremenski period, jer sve što vodi ka specijalizaciji treba podržati i razvijati”, istakao je glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović.

Na sastanku je razgovarano i o objavljenom spisku dužnika za PDV, carine i akcize, koji duguju oko 300 miliona KM, te zahtjevu Tužilaštva BiH prema UIO za dostavljanje dodatnih informacija o tim dugovanjima radi procesuiranja u slučaju postojanja krivičnog djela, kao i izvještajima protiv većeg broja fizičkih i pravnih osoba, protiv kojih je UIO podnijela izvještaje zbog neplaćanja poreza i zbog poreznih utaja, a koji se procesuiraju u Tužilaštvu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba